ГоловнаСуспільствоПодії

У Донецькій і Луганській областях заблоковано вже 13 із 34 окружних виборчкомів

Ще шість виборчкомів на сході України перебувають під загрозою захоплення

У Донецькій і Луганській областях заблоковано вже 13 із 34 окружних виборчкомів
Фото: obozrevatel.com

У Донецькій і Луганській областях заблоковано тринадцять і під загрозою захоплення ще шість із 34 окружних виборчих комісій.

Про це повідомляє прес-служба Центральної виборчої комісії, інформує "Интерфакс".

"Загальна кількість заблокованих окружкомів у Донецькій і Луганській областях станом на 13:00 середи становить 13 комісій. Це понад третина від загальної кількості - 34 окружкомів, створених у цих областях", - йдеться в повідомленні.

У Донецькій області з 22 окружкомів на ранок вівторка були захоплені приміщення шести окружкомів, але вдень було захоплено приміщення комісії ще одного округу - №52 у Горлівці, де представники самопроголошеної Донецької народної республіки (ДНР) вимагають знищити документацію комісії.

Уранці в середу розблокували роботу комісії 46 округу в Артемівську, однак приміщення комісії 45 округу в Донецьку повторно захопили й опечатали представники ДНР.

Наразі заблокованими там залишаються сім окружних комісій.

Крім того, раніше приміщення окружкомів були захоплені, але зараз розблоковані, хоча загроза захоплення залишається, в трьох округах.

У Луганській області вранці в середу захоплено приміщення окружкому округу №110 у Лисичанську, тут заблоковано вже 6 окружкомів. Також отримали попередження про загрозу захоплення ще три комісії.

У ЦВК наголосили, що за кожним повідомленням, отриманим від окружних виборчих комісій, про наявність небезпеки або загрози, про перешкоджання роботі комісій ЦВК негайно надсилає листи в МВС і СБУ, щоб ужити заходів реагування та забезпечення охорони.

"Загалом слід зазначити, що безпека приміщень і членів окружних виборчих комісій та дільничних виборчих комісій забезпечена не повною мірою, здійснюється залякування і тиск на членів комісій у всіх округах у Донецькій і Луганській областях. Такий стан залишається досі", - йдеться в повідомленні.

Також станом на середу припинена робота ще восьми відділів ведення Державного реєстру виборців у Донецькій і Луганській областях - відповідно шести і двох.

При цьому списки виборців отримали 716 дільничних комісій Донецької області Із 2296 ділЬНИЦЬ, або 31,18% загальної кількості дільниць області, а також 248 дільничних із 1408 дільниць у Луганській області (17,61%).

ЦВК також констатує високий рівень ротації членів окружних комісій. ЦВК своєчасно створила 213 окружкомів, до складу яких було включено 3 тис. 714 осіб. Після цього достроково припинив повноваження 1861 член комісій, у тому числі 149 голів (майже в 70% усіх утворених комісій), 106 заступників голів, 138 секретарів, 1468 членів.

Зміни складу відбулися в усіх 213 окружних виборчих комісіях.

Повноваження 354 із 1861 особи припинено у зв'язку зі скасуванням реєстрації кандидатів у президенти Наталії Королевської й Олега Царьова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram