ГоловнаСуспільствоЖиття

Дітей зі Слов'янська і Краматорська продовжують евакуювати в пансіонат під Києвом

Приїхало вже майже 60 осіб

У приватному пансіонаті в Іванківському районі Київської області зараз перебувають уже 52 тимчасові переселенці із захоплених терористами міст Донецької області, сьогодні мають прибути ще 8 осіб.

Подана раніше інформація про те, що зі Слов'янська евакуювали дитячий будинок, виявилася неточною. Майже половина біженців - вихованці християнського притулку "Вітрила Надії" в Слов'янську - діти з неблагополучних сімей, які з різних причин не можуть жити з батьками.

"Є також діти, які приїхали з мамами, з бабусями - просто родини, - розповідає дружина і помічник директора пансіонату Джессіка (яку всі називають Женя). - Ми ще раніше пропонували кільком організаціям привозити до нас дітей з Криму, але ніхто на нашу пропозицію не відповів. А зараз ось з однією церквою в Слов'янську, з якою ми зв'язалися через друзів, домовилися, що приймаємо від них людей - як приватна організація".

Джессіка і її чоловік Ендрю представляють християнську місію "Надія Єремії". У пансіонаті, де зараз розміщуються діти з родичами, організація зазвичай проводить літні табори.

"У нас є свої спонсори, але зараз ми шукаємо ще спонсорів, тому що, звичайно, раніше не було такого напливу людей", - говорить Джессіка. Одягом та їжею дітей вже забезпечили. Ендрю розповідає, що після того, як в Інтернеті попросили допомогти біженцям, приїхали вже понад дві сотні людей з мішками продуктів, іграшок, одягу та взуття.

Зараз, за словами Джессіки, потрібні тільки гроші. "Люди привезли всього навіть більше, ніж потрібно, але якщо чогось не вистачає - купити немає за що", - пояснює вона.

Спілкуватися з журналістами переселенці не поспішають - незважаючи на те, що зараз вони самі в безпеці, їхні рідні та близькі на сході країни можуть постраждати.

"Після того, як мене показали по телевізору, почали дзвонити знайомі з Краматорська, кажуть, щоб не давала жодних інтерв'ю, - пояснила LB.ua Тетяна, мати вісьмох дітей. Її чоловік залишився в Краматорську, охороняє будинок від мародерів. Вона боїться, що йому можуть помститися за її телевізійне інтерв'ю. - Тому що у знайомої син сходив на Майдан, його показали по телевізору, а зараз ось увірвалися у квартиру, побили, забрали із собою - і все".

Тетяна каже, що залишатися в Краматорську їй було страшно - вона вірить, що в місті встановили установки ГРАД, хоча сама їх не бачила, інформацію черпає з новин: "Не знаю, що і як, але у сусідів на городі - вирва на три метри. Було дійсно страшно, тому поїхали, щойно з'явилася можливість. Раніше сподівалися, що все швидко скінчиться, а тепер взагалі не зрозуміло, що буде. Я не розумію, чому не оголосять евакуацію мирних жителів, коли ситуація така серйозна?"

Сім'я Тані умовами проживання в пансіонаті задоволена, місцевим жителям вдячна. Просто при журналістах LB.ua з Іванкова приїхав директор школи мистецтв Юрій Грибан. Він привіз ліки дітям Тетяни. "Усі разом, громадою, допоможемо! - життєрадісно повідомив нам Юрій. - Мене зараз в селі питали: а що це за діти приїхали? Я кажу: а ви візьміть відро картоплі, прийдіть, познайомтеся!"

З дітьми з притулку поговорити не вдалося, тільки подивилися на них здаля - Женя-Джессіка категорично наполягала на тому, що ні діти, ні вихователі не хочуть спілкуватися з пресою через той самий тиск з боку друзів і знайомих, які залишилися на Донбасі . "Їм дзвонять, обзивають їх зрадниками, кажуть, що краще померти там, ніж утікати сюди", - розповідає Женя. Фотографувати обличчя дітей і дорослих нам також не дозволили.

Що ж до державних дитбудинків та інтернатів Донецької області, то їх наразі не евакуюють. Як розповіла LB.ua Дар'я Касьянова, керівник проекту "Сирітству - ні" фонду Ріната Ахметова "Розвиток України", багатьох дітей порозбирали по домівках родичі (більшість дітей в інтернатах та дитбудинках не сироти, а з неблагополучних сімей - прим. ред.), деяких вихователі відвезли на відпочинок в літні табори туди, де безпечніше.

"Правда, була ситуація, що дітей зі Слов'янська повезли в Маріуполь, а там якраз теж загострилася ситуація. Але потім їх перевезли в табір, у безпечне місце. Евакуювати наразі недоцільно. По-перше, ці установи розташовані на околицях, далеко від військових дій. По-друге, діти в них - або випускники, які повинні цього року отримувати атестати, вони не хочуть їхати, або зовсім маленькі - таких за змогою забрали тимчасово додому родичі".

Планується, що сьогодні в пансіонат в Іванківському районі приїде ще 8 біженців з Донбасу. Таким чином, їх буде 60 - і на цьому місця для тимчасових переселенців закінчаться. Охочі допомогти фінансово можуть перерахувати гроші на картку Привату: 4149497806000248, Джессіка Келлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram