ГоловнаСуспільствоЖиття

Кримські переселенці просять виділити їм землю під забудову

Кримчани хочуть узаконити статус "вимушений переселенець"

Кримські переселенці просять виділити їм землю під забудову
Фото: EPA/UPG

Кримські переселенці звернулися з відкритим листом до української влади з проханням узаконити їхній статус на материковій Україні та виділити землю під будівництво житла. Лист склали під час круглого столу в Києві 18 квітня, його текст є у розпорядженні LB.ua.

Круглий стіл провели активісти громадської організації "Союз вимушених переселенців" (раніше - Комітет кримських біженців, телефон 0509269126) та благодійним фондом "Біженці з Криму".

Керівник фонду "Біженці з Криму" Микола Подоляка запропонував звернутися до ООН та інших міжнародних структур, які могли б профінансувати будівництво житла для переселенців.

З кожним днем їх буде все більше, вважають жителі Криму, які вже були змушені покинути свої будинки. Один з них - керівник організації "Український дім" Андрій Щекун -вважає, що мінімум 100 тис. кримчан зараз отримують російські паспорти тільки з однією метою: продати нерухомість і виїхати з Криму.

Директор будівельно-інвестиційної компанії "Будсервіс" Іван Чоботюк розповів про модель будівництва житла на основі виділення органами самоврядування або державою земельних ділянок та залучення інвестицій з Німеччини та Австрії.

У результаті учасники круглого столу підписали звернення до української влади. У зверненні вони просять:

1. Від Верховної Ради:

- Законодавчо визначити статус вимушених переселенців з Криму.

- Законодавчо визначити механізм виділення тимчасового житла переселенцям.

- Законодавчо гарантувати виділення землі переселенцям для зведення житла.

- Підтримати Закон "Про забезпечення прав і свобод громадян - вимушених переселенців з тимчасово окупованої території"

- Включати до складу робочих груп, які працюють над законопроектами стосовно проблем Криму, представників об'єднань вимушених переселенців.

2. Від Кабміну:

- Затвердити держпрограму про забезпечення прав і соціальну адаптацію вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій, яка б обов'язково передбачала механізм надання житла.

- Впровадити механізми пільгового кредитування житла для вимушених переселенців.

- Звернутися до міжнародних гуманітарних організацій із пропозицією надати допомогу громадянам України, які залишилися в Криму, а також вимушеним переселенцям.

- Набирати кадровий склад держоргану, який займатиметься реінтеграцією Криму і проблемами вимушених переселенців, з числа кримчан відповідної кваліфікації.

3. Від органів місцевого самоврядування:

- Виділяти тимчасове житло для вимушених переселенців.

- Виділяти землі вимушеним переселенцям для будівництва житла.

Переселенці також просять бізнес і громадян допомогти їм з житлом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram