ГоловнаСуспільствоОсвіта

Ректори харківських вузів виступили за єдність України

Мрія в українців з різних областей одна, вважають вони

Ректори харківських вузів виступили за єдність України
Митинг в Харькове за единство Украины
Фото: EPA/UPG

Рада ректорів вищих навчальних закладів Харківської області закликала зберегти єдність України і не допустити військового протистояння.

Про це йдеться у зверненні ради до співвітчизників, схваленому на засіданні 18 квітня.

"Ми засуджуємо будь-які дії, спрямовані на розкол держави. Закликаємо українське та світове співтовариство підтримати прагнення України зберегти єдність, продовжити її прогрес як незалежної, вільної, демократичної країни, не допустити військового протистояння, яке може привести до повторення гірких уроків світових воєн та міжнаціональних конфліктів, до втрати найціннішого - людського життя", - йдеться в повідомленні.

Ректори від імені багатотисячних викладацьких та студентських колективів висловили глибоку заклопотаність з приводу того, що відбувається в країні.

Вони підкреслили, що сьогодні, як ніколи за роки незалежності України, відчувають необхідність єднання, зважених рішень кожної гілки влади, всіх громадян.

"Ми говоримо на різних мовах, можемо сповідувати різні релігії, мати різні політичні погляди і переконання, культурні традиції. Але ми єдині нашим майбутнім, нашою спільною мрією - жити на своїй землі, у вільній країні, в мирі та злагоді між собою та з цілим світом - і близьким, і далеким", - йдеться в повідомленні.

Ректори підкреслюють, що вони відкриті до діалогу з усіма, крім тих, хто пропагує ворожнечу та насильство.

"Тільки взаємна повага, бажання порозумітися, бути почутим є шляхом подолання конфліктів", - йдеться в документі.

Автори звернення закликають громадян України, кожного, хто бажає спокою і миру навколо себе і в душі, взяти участь у мирному і відкритому діалозі заради вирішення конфліктів, які відбуваються в соціально-політичному середовищі.

Вони закликають студентів та викладачів, науковців та політиків, діячів культури і мистецтва, представників бізнесу та широкої громадськості, іноземних партнерів та сусідів до об'єднання зусиль задля мирного вирішення ситуації, яка склалася в країні і навколо неї.

Звернення було прийнято одноголосно і направлено до Союзу ректорів України, всім регіональним радам ректорів, засобам масової інформації.

За даними Головного управління статистики у Харківській області працює 33 ВНЗ ІІІ - ІV рівнів акредитації, за цим показником вона займає 2 місце в Україні.

У цих закладах навчається 187,6 тис. студентів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram