ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ затримала підозрюваного в організації заворушень у Харкові

Українець був завербований російською розвідкою

СБУ затримала підозрюваного в організації заворушень у Харкові

СБУ припинила протиправну діяльність мешканця Харківської області, яка передбачена ст.111 (державна зрада) та ч.1 ст.294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України.

"Встановлено, що під час перебування у квітні в Сімферополі житель Харківської області був завербований кадровим співробітником ГРУ РФ, який діє з території АР Крим. Завербованому громадянину ставилися завдання: проведення підривних акцій на території України, дестабілізація ситуації в східних і південних регіонах України, а також тероризування мирного населення", - йдеться в повідомленні СБУ.

Як повідомив на допитах сам затриманий, до таких завдань іноземна спецслужба включила: організувати групу і брати участь в масових акціях протесту в Харкові, забезпечити підтримку захоплення адміністративних будівель, а також їх утримання протягом 2-3 діб, провести захоплення державних установ і магазинів, в яких міститься зброя, з метою організації збройного протистояння правоохоронним органам, організувати блокування можливих пересувань підрозділів українських збройних сил до місць проведення протестних акцій .

"Зв'язок з іноземною розвідкою був організований через мобільну пошту і мобільний телефон з окремою картою. Встановлено також, що для виконання завдань іноземної спецслужби громадянин "К" здійснював підготовку і в період з 6 по 8 квітня на чолі групи з 10 чоловік брав участь у сепаратистських заходах в Харківській області, в т.ч. пов'язаних з силовим захопленням будівель державних органів влади. Громадянин "К" визнав свою провину. Наразі здійснюються відповідні оперативно-слідчі дії", - зазначили в СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram