ГоловнаСуспільствоПодії

Банк Януковича-молодшого на Печерську штурмувала "Нарнія", але не для того, щоб пограбувати

Активісти хотіли організувати в будівлі свій штаб

Майданівці, які захопили банк на Печерську в Києві, насправді не збиралися його грабувати. Вони хотіли влаштувати в приміщенні банку свій штаб. Про це LB.ua розповів активіст, народний комендант КМДА Станіслав Краснов.

Краснов докладно описав, що сталося того дня, а також розповів про події, які передували захопленню "Українського бізнес банку" на вул. Гайцана в Києві. Банк, нагадаємо, належить синові Віктора Януковича - Олександрові Януковичу.

"Коли Богдана Дубаса призначили першим заступником голови КМДА, він відразу оголосив про намір виселити всіх активістів, які живуть у КМДА. І ось "Нарнія" вирішила, що коли така справа - потрібно шукати собі будівлю під штаб. За тиждень до цього банк Олександра Януковича горів. Хлопці послали туди розвідника - він підтвердив, що будівля так і стоїть згоріла, вхід закрито картоном. Заїжджай і живи. Поруч у кінотеатрі "Зоряний" штаб Самооборони, ще в одній будівлі по сусідству - теж штаби. Ну от "Нарнія" і вирішила зробити свій штаб у будівлі цього банку".

За словами Станіслава, бійці "Нарнії" були озброєні, але інструментів для злому сейфів у них при собі не було, тому що зламувати сейфи і взагалі здійснювати грабіж вони не збиралися. Після захоплення приміщення "нарнійці" вивісили на ньому червоно-чорний прапор і табличку з оголошенням про те, що в будівлі розташований штаб "Нарнії".

"Хтось на вулиці побачив людей з автоматами, почалася істерика, викликали місцеву Самооборону - теж з автоматами. Коли ситуація стала критичною, хлопці з "Нарнії" почали всіх обдзвонювати, подзвонили в тому числі мені. Один з сотників "Самооборони" (не місцевої, а майданівської) домовився з міліцією, щоб все вирішили мирно. Ми приїхали, умовили "Нарнію" спокійно вийти. Зброю вони здали, поїхали до райвідділу, дали свідчення про те, як усе було. Я своїми очима бачив, що вони не чіпали сейфи, не брали ніяких грошей".

Самооборона Майдану дійсно зайняла під свої штаби багато будівель в центрі Києва, в яких раніше розміщувалися офіси представників влади. Наприклад, друга сотня самооброни зараз базується в офісі компартії на Подолі. КПУ повернути собі свій офіс наразі не намагалася.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що міліція затримала 38 озброєних людей при спробі проникнути в приміщення банку на вул. Гайцана в Печерському районі Києва. У них вилучили кілька автоматів Калашникова, десятки пістолетів Макарова, мисливський карабін "Сайга".


Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram