ГоловнаСуспільствоЖиття

Якщо світ не відреагує на дії Росії, "зуби заболять" у всього людства, - свідок Нюрнберзького процесу

Ситуація сьогодні є вибухонебезпечною, вважає ветеран Великої Вітчизняної війни

Останній живий свідок Нюрнберзького процесу, 87-річний полковник у відставці Йосип Давидович Гофман, який мешкає в Полтаві, звернувся до голів держав колишньої антигітлерівської коаліції із закликом зупинити Росію, дії якої можуть спровокувати Третю світову війну.

Про це йдеться в матеріалі "Будемо очікувати фатальних пострілів?" авторства Гофмана, опублікованому на LB.ua. 

У ньому, зокрема, 87-річний полковник у відставці нагадав світу, до чого призвели дії Гітлера, який розв'язав жорстоку війну на землі і зупинити якого вдалося лише за сприяння Радянського Союзу. Правонаступниця якого - Росія - сьогодні, по суті, робить те саме.

"Потурання тим, хто й зараз намагається вирішувати питання війною - це повернення до похмурих років, коли Гітлер і Сталін ділили Європу, вирішуючи долі цілих народів, але тільки з жахливішими наслідками. Правителі країн, які недооцінюють цю загрозу, сповідують принцип, що "зубний біль - дурниця, якщо зуби болять в когось іншого". Наразі "зуби болять" у жителів України і наших найближчих європейських сусідів, які на собі відчули, що таке холодна війна. Вони пам'ятають радянські танки на вулицях Будапешта і Праги, вони не забули Вільнюс і "ризький ЗМОП", саперні лопати в Баку і Тбілісі.

Зараз "зелені чоловічки" окупували Крим, а російська армія далі грає м'язами на кордоні з Україною. І якщо демократичні держави не об'єднають своїх зусиль у справі запобігання розвитку цього конфлікту, то "зуби заболять" у всього людства", - пише Йосип Гофман.

"Нюрнберзький процес - це символ перемоги добра над злом, найбільше застереження історії. Незліченні жертви війни волають до всіх чесних людей: "Запам'ятайте!" Забути про це буде злочином перед пам'яттю мільйонів загиблих. Похмуре, кошмарне минуле повинні пам'ятати люди нових поколінь, якщо вони хочуть бути щасливими. У наші дні в умовах високого рівня ядерного озброєння необхідні рішучі дії для подолання вибухонебезпечної для всього людства ситуації. Учені підрахували, що у світі накопичено стільки ядерної зброї, що якщо вибухне світова війна, то загине людська цивілізація", - зазначив останній свідок Нюрнберзького процесу.

"Якось запитали в Ейнштейна: якою буде третя світова війна? Він відповів, що не знає, якою буде третя світова війна, але точно знає, що четвертої не буде. Ці похмурі пророцтва не такі вже й далекі від нашого майбутнього, якщо не будуть зроблені висновки з подій, які, на жаль, розгортаються і зараз. Адже має право на життя і такий погляд: "Уроки Нюрнберга не знадобляться, якщо вибухне термоядерна війна. Не залишиться ні жертв агресії, ні її ініціаторів", - резюмує у своєму тексті ветеран Великої Вітчизняної війни.

Довідка. Нюрнберзький процес - міжнародний судовий процес над колишніми керівниками гітлерівської Німеччини. Трибунал сформували на паритетних засадах із представників чотирьох великих держав відповідно до Лондонської угоди, - СРСР, США, Великобританії та Франції. А кожна з країн скерувала на процес своїх головних обвинувачів, їх заступників і помічників.

Усього було 403 судові слухання. Винуватими у скоєнні злочинів проти людства визнали близько 20 осіб, із них 12 засудили до смертної кари, трьох - до довічного ув'язнення, решту - до тюремного ув'язнення на термін від 10 до 20 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram