ГоловнаСуспільствоЖиття

Українські генерали вимагають від Путіна вивести російські війська

"Матері наших солдатів ніколи нам не пробачать, якщо проллється солдатська кров".

Українські генерали вимагають від Путіна вивести російські війська
Фото: EPA/UPG

Генерали Збройних сил України закликають президента Росії - верховного головнокомандувача ЗС РФ Володимира Путіна негайно вивести російські війська з території України у місця постійної дислокації.

Про це йдеться у зверненні, яке підписали 15 генералів ЗСУ, повідомляє прес-служба Міноборони.

"Ми, ветерани Збройних сил, багато років служили в одному строю з росіянами, разом брали участь у локалізації багатьох військових конфліктів, проливали кров в Афганській війні, багато наших предків спочивають в одних братських могилах, змушені заявити наступне. Введення підрозділів і частин ВДВ, спеціального призначення, механізованих військ, авіації, кораблів Збройних сил РФ на територію Кримського півострова є відкритою агресією проти суверенної держави - України. Блокування, захоплення, роззброєння військових частин і кораблів Збройних сил України, примус до зради українських військовослужбовців може призвести до непоправних наслідків", - наголошується в заяві.

За словами генералів, "український солдат наразі морально не готовий стріляти в російського солдата. При наступній ескалації неправомірних дій російських військ у Криму ситуація може різко змінитися. Матері наших солдатів ніколи нам не пробачать, якщо проллється солдатська кров".

Автори звернення закликають Путіна зупинити агресію.

"Негайно виведіть російські війська з території України до місць постійної дислокації. Всі питання, що виникли, ще можна і треба вирішити політичним і дипломатичним шляхами", - йдеться у зверненні, яке підписали: генерали армії України В.Т. Радецький; А.І. Кузьмук, В.П. Шкідченко, С.А. Кириченко, І.Ю. Свида, генерал-полковники В.Т. Собков, А.В. Лопата, А.І. Затинайко, П.І. Шуляк, І.В. Біжан, А.А. Стеценко, В.В. Ткачов, Г.Н. Михайличенко, І.С. Руснак, Н.Н. Петрук.

Нагадаємо, сьогодні Європейський суд з прав людини закликав Росію та Україну утриматися від військових дій.

За інформацієб Держприкордонслужби України, на території Криму вже перебувають близько 30 тис. військовослужбовців Росії і безліч техніки, серед якої є броньовані автомобілі та бронетранспортери. Постійно ведеться спроба захоплення українських військових частин і кораблів. Водночас, президент РФ Володимир Путін заявляє, що на території Криму немає російських військ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram