ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні зросла кількість прихильників унітарної держави

Кількість прихильників федералізації за три роки не змінилася

В Україні зросла кількість прихильників унітарної держави

61% українців вважає унітарну державу оптимальним типом державного ладу для України, чверть (24%) - федеративну державу. Ще 15% не визначилися.

Про це свідчать результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Слід зазначити, що порівняно з 2011 роком кількість прихильників унітарної держави зросла з 50% до 61%, при цьому кількість прихильників федералізації залишилася практично без змін (2011-го - 25%; 2014-го - 24%).

Унітарний устрій підтримують у більшості регіонів, окрім Донбасу, де більшість (59%) підтримує федеративний устрій.

Лише 5% опитаних українців вважають, що Крим слід відокремити і передати Росії, тоді як абсолютна більшість виступає за збереження автономії в складі України (77%) або надання Криму статусу звичайної області (11%). Ще 1% підтримує надання Криму статусу Татарської автономії у складі України, 6% не визначилися щодо цього питання.

За останні три роки кількість прихильників автономії Криму в складі України зросла із 60 до 77%, а статусу звичайної області - зменшилася з 23 до 11%. При цьому кількість прихильників відокремлення Криму залишилася практично незмінною (2011-го - 4%; 2014-го - 5%).

Прихильники відокремлення півострова і передачі його до складу Росії зосереджені переважно на Півдні країни (19%).

На пряме запитання "Як Ви ставитеся до відокремлення від України Криму?" абсолютна більшість (87%) відповіли, що не підтримують такої ідеї; підтримують її тільки 9%, 4% не визначилися.

Аналогічно абсолютна більшість опитаних українців не підтримала ідею відокремлення від України Донбасу (87%) або Галичини (83%). Підтримують ці ініціативи тільки 9 і 8% відповідно.

За останні два роки число прихильників відокремлення Криму зросло з 3% до 8% , Донбасу - з 2 до 8% , Галичини - з 5 до 9%. Такі настрої посилилися виключно в Криму і на Донбасі, але при цьому вони не домінують ні в одному з регіонів країни. При цьому на Донбасі майже чверть одночасно підтримують і відокремлення від України Галичини, і Донбасу та Криму.

Не більш ніж чверть росіян і російськомовного населення підтримує відокремлення Криму чи Донбасу, тоді як більшість (близько 70%) виступає проти.

Опитування проводили з 1 по 7 березня, опитано 2000 респондентів віком від 18 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram