ГоловнаСуспільствоЖиття

ФПУ хоче відновити будівлю на Майдані

Архітектори впевнені, що Будинок профспілок можна реконструювати

ФПУ хоче відновити будівлю на Майдані
Фото: Макс Левин

Федерація профспілок України замовляє в державному НДІ будівельних конструкцій експертизу стану Будинку профспілок на Майдані Незалежності в Києві.

Заступник голови ФПУ Григорій Осовий розповів газеті "Коммерсантъ Украина", що найбільше постраждали другий, п'ятий, шостий, дев'ятий поверхи. Він також повідомив, що зараз ФПУ найняла внутрівідомчу охорону. "Входити в будівлю небезпечно - за попередньою оцінкою експертів, є загроза обвалення конструкцій", - наголосив Осовий.

У НДІ повідомили, що готові провести докладну експертизу конструкцій з інструментальним обстеженням. "Щоб попередньо сказати, які конструкції є аварійними, необхідно близько місяця, але також знадобиться час для розчищення завалів і прибирання сміття для доступу до конструкцій", - розповіли в НДІ. У разі підтвердження аварійності перекриттів необхідно буде обстежувати їх за допомогою ультразвуку або вибурювання елементів із бетону.

Віце-президент київської організації Національної спілки архітекторів Георгій Духовичний упевнений, що будівлю можна реконструювати - там відбувалися локальні пожежі без надтемператур, які могли б повністю зруйнувати всі бетонні конструкції. "Потрібна експертиза, на підставі якої має бути розроблена концепція реконструкції з чітким кошторисом і термінами впорядкування будівлі за допомогою сучасних технологій", - зазначає Духовичний. Він також пропонує залучити до обстеження іноземних експертів.

Назвати суму збитків Григорій Осовий відмовився до отримання результатів експертизи несучих і обгороджувальних конструкцій. Тільки-но сформують уряд, ФПУ має намір звернутися до нього по допомогу в реконструкції будівлі. "Учасники протестних акцій і мітингувальники зараз приходять до влади, тому я сподіваюся, що вони з розумінням поставляться до цієї проблеми", - сказав Осовий.

Нагадаємо, Будинок профспілок звели наприкінці 1970-х. Його особливістю є інформаційне табло на 24-метровій висоті. Під час сутичок на Майдані Незалежності будівлю підпалили, вона серйозно вигоріла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram