ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Церкви закликають зупинити кровопролиття

Сторони повинні сісти за стіл переговорів, зазначають УПЦ МП, УПЦ КП і УГКЦ

Церкви закликають зупинити кровопролиття
Архив
Фото: EPA/UPG

Українська православна церква Московського патріархату, УПЦ Київського патріархату та Українська греко-католицька церква закликали припинити кровопролиття в Києві та країні.

"Негайно припиніть насильство і відновіть діалог! Наша країна вже третій місяць балансує на межі національної катастрофи. Зараз усі, і влада, і опозиція, і кожен з нас повинні усвідомити відповідальність перед Богом за свої вчинки. Загроза громадянської війни й економічного краху в Україні стає, на жаль, все більш реальною", - йдеться в заяві керуючого справами УПЦ МП митрополита Бориспільського та Броварського Антонія.

"Церква не може замість політичних, державних і громадських діячів вивести Україну з кризи. Але ми зобов'язані сьогодні знову повторити: негайно припиніть насильство", - йдеться в заяві глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета.

Патріарх вкотре закликав президента України, керівників опозиції та громадських активістів "відкласти звинувачення і негайно відновити переговори і досягти позитивного результату".

"Потрібно остудити "гарячі голови" і повертатися до мирного спротиву, що є продуктивним шляхом у протистоянні добра і зла", - заявив голова Української греко-католицької церкви, верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук).

Смерті на Євромайдані стали подією, яка вразила все українське суспільство і певною мірою його "протверезила"... Насильство ніколи не є конструктивним способом вирішення проблем. Існує важлива моральна норма: мета не виправдовує засобів її досягнення, тому що не можна досягати святої мети злочинними засобами, шахрайством, брехнею, приватною амбіцією або вбивством, наголосив предстоятель УГКЦ.

За його словами, такі "силові, швидкі засоби досягнення мети" є хибними. Тому всі церкви одностайно вчать необхідності мирного спротиву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram