ГоловнаСуспільствоЖиття

Amnesty International розпочала кампанію проти безкарності української міліції

Організація закликала українську владу продемонструвати неприйнятність зловмисного застосування сили та вчинення інших порушень прав людини

Amnesty International розпочала кампанію проти безкарності української міліції
Фото: Макс Перепелица

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International у вівторок розпочала глобальну кампанію проти безкарності міліції в Україні.

Про це повідомляє прес-служба організації.

У рамках кампанії прихильники організації в усьому світі будуть тиснути на український уряд за допомогою написання листів і петицій, проведення публічних акцій.

В організації нагадали, що з початку демонстрацій в Україні задокументовано численні випадки порушення права на свободу мирних зібрань, надмірне застосування сили з боку співробітників правоохоронних органів і несправедливі судові процеси, переслідування активістів.

Організація зафіксувала випадки, коли мішенню для жорстоких нападів правоохоронців ставали журналісти.

Також згадано випадки тиску на студентів за участь у заходах.

Окрім того, в заяві зазначено, що в результаті втручання правоохоронних органів під час акцій протесту були поранені сотні людей, а щонайменше чотири загинули.

У Amnesty International нагадали, що деяких протестувальників викрали невідомі та катували, одного зі зниклих знайшли мертвим.

Нещодавні приголомшливі кадри роздягання, приниження і побиття протестувальника Євромайдану міліціонерами привернули міжнародну увагу до проблеми катувань, жорстокого поводження та безкарності міліції в Україні, зазначають правозахисники.

"Влада України як держава-учасниця Конвенції ООН проти катувань та Європейської конвенції з прав людини зобов'язана забезпечити, щоб усі заяви про катування й інші різновиди жорстокого поводження з боку правоохоронних органів були оперативно, незалежно й ефективно розслідувані", - йдеться в заяві.

Amnesty International закликала українську владу забезпечити справедливість в окремих справах жорстокого застосування сили правоохоронцями під час Євромайдану, повною мірою співпрацювати з міжнародними розслідуваннями порушень прав людини під час Євромайдану і створити постійний незалежний механізм для розслідування скарг на жорстоке поводження з боку міліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram