ГоловнаСуспільствоЖиття

Побитого на Банковій журналіста Гарагуца визнали потерпілим, - адвокат

Слідство вважає, що журналіст виконував свої професійні обов'язки і, водночас, їх не виконував

Побитого на Банковій журналіста Гарагуца визнали потерпілим, - адвокат
Фото: www.facebook.com/euromaidanbankovavictims

Слідство не вважає, що журналіст та співзасновник дніпропетровської газети «Лица» Валерій Гарагуц виконував свої професійні обов'язки під час акцій протесту на вулиці Банковій у Києві 1 грудня. Водночас, він є потерпілим у справі про перешкоджання його професійній діяльності під час тих самих подій.

Про це повідомили журналіст і його адвокат Оксана Томчук на прес-конференції, повідомляє "Телекритика".

Зокрема, адвокат зазначила, що у іншій справі, де Валерія Гарагуца визнають потерпілим, поряд з іншими правопорушеннями проти нього розглядають також перешкоджання законній діяльності журналіста.

«Перекладаючи «людською» мовою, це означає, що в рамках даного провадження слідство визнає його потерпілим, більше того, він є потерпілим саме в частині, де перешкоди професійній діяльності. Тобто фактично вони визнають, що Гарагуц був на Банковій як журналіст. А до цього було навпаки, те, що він показував посвідчення, - слідчий казав, що це нічого не доводить. Ми звернулися до прокуратури з проханням закрити кримінальне провадження за фактом відсутності складу злочину. Тепер будемо чекати на реакцію суду» , - повідомила Томчук.

Сам Валерій Гарагуц запевнив, що був на вулиці Банковій як журналіст, виконував свою роботу і попереджав про це працівників «Беркута» й показував журналістське посвідчення.

«Від усіх затриманих, з ким я знайомий, я відрізняюся не тільки тим, що я журналіст. А ще й тим, що їх спочатку побили, а потім затримали, а мене спочатку затримали, а потім побили. Тобто це вказує ще раз на те, що мене затримували саме як журналіста. І як тільки я говорив, що я журналіст, мене били», - розповів Гарагуц.

Нагадаємо, Валерію Гарагуц були пред'явлені обвинувачення у зв'язку з подіями, що відбулися 1 грудня на Банковій. 3 грудня Шевченківський суд Києва заарештував журналіста на два місяці. 13 грудня Апеляційний суд звільнив Гарагуца з-під варти під особисте зобов'язання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram