ГоловнаСуспільствоЖиття

Охоронців "Каравану" підозрюють у вимаганні

Журналісти провели спецрозслідування в гіпермаркеті.

Охоронців "Каравану" підозрюють у вимаганні
Фото: podrugki.net

Журналіст програми "Гроші", якому вдалося влаштуватися охоронцем у гіпермаркет "Караван", розповів про злочини, які скоюють у цьому гіпермаркеті.

Разом із чотирма напарниками журналістові доручили охороняти торговий зал. "Гроші" зазначають: якщо охоронець помітить злодія, то, за законом, може тільки затримати його і викликати міліцію. Максимум - змусити його оплатити товар на касі, жодних штрафів не може бути.

"Але в бесідах з колегами вже першого дня починає виринати тривожна правда - підпільні штрафи таки існують", - йдеться в сюжеті.

"А було таке, щоб траплялися якісь відкупні? - Запитує журналіст у охоронця. - "Так!" - "Які саме?" - "Зазвичай платять у п'ятикратному розмірі".

"Однак на кожній зміні - свої розцінки: вони залежать лише від нахабства старшого на чергуванні. Навіть десятикратний штраф за вкрадений товар - не межа", - стверджує журналіст.

"Охоронець пошепки хвалиться сумнівним рекордом "Каравану" - за крадіжку на 2500 гривень з людини збили понад 50 тисяч: "Чолов'яга вкрав 25 пакетиків кави по 98 грн кожен. То ми збили 50 тисяч гривень". Щоб розплатитися з вимагачами, родичі злодія того самого дня терміново взяли банківський кредит - тільки о пів на дванадцяту ночі змогли дістати необхідну суму", - з'ясувалося під час розслідування.

"Тут "Гроші" дізналися ще одну цікаву річ - незаконними штрафами свої кишені набивають аж ніяк не охоронці. Гроші, мовляв, ідуть на рахунок "Каравану" - їх завантажують у так звану контролерську, 22 касу. Звичайні охоронці зиску від таких угод, як правило, не мають. Їхнє завдання - штрафувати касирок - за кожну помічену необачність премія в 5 гривень. Значно більше заробляють начальники змін. Саме вони "розводять" злодіїв на гроші й отримують за це по десять відсотків зі "збитої" суми. Стільки само дістається відеоінженерові, який помітив порушника. Тобто з півсотні тисяч 40 тисяч залишилося на рахунках "Каравану", а начальнику охоронної зміни і відеоінженеру капнуло по 5 тисяч", - повідомляє програма.

"Усе інше - в "Караван"! Там вони отримують непогано", - пояснив охоронець. Він же розповів, що гроші начальники змін отримують не відразу в руки, а потім, офіційно, бонусом до зарплати.

Окрім того, співрозмовник журналіста припустив, що від убивці трьох охоронців також вимагали певну суму, якої він із собою не мав. Тому, побоюючись виклику міліції, зчинив стрілянину.

Як повідомляли, 26 вересня уродженець Львівської області Ярослав Мазурок, за версією слідства, розстріляв у ТРЦ "Караван" чотирьох охоронців, троє з яких загинули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram