ГоловнаСуспільствоОсвіта

Стипендії для обдарованих студентів після "підвищення" скоротилися вдвічі

Міносвіти розробило новий проект заохочення для переможців інтелектуальних конкурсів.

Стипендії для обдарованих студентів після "підвищення" скоротилися вдвічі
Фото: sergeichuksin.wordpress.com

Міносвіти розробило проект постанови про значне збільшення розмірів стипендій переможцям і учасникам інтелектуальних змагань серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Однак суми стипендії залишаться значно нижчими від торішніх, які скасував Кабмін Миколи Азарова, пише ZN.ua. Переможцям міжнародних олімпіад Міносвіти замість торішніх 2 300 грн спочатку пообіцяло 700 грн, а після "підвищення" - 1200 грн.

"Збільшення стипендії з 1 жовтня 2012 р. стосуватиметься значної кількості... Зокрема, розмір стипендії Президента України учасникам і призерам міжнародних учнівських олімпіад з базових навчальних предметів становить: для учасників - 1 100 грн на місяць (зараз - 600 грн), для призерів - 1 200 грн на місяць (зараз - 700 грн)", - йдеться в заяві Міносвіти.

Згідно зі скасованими постановами, для переможців міжнародних олімпіад стипендію визначали, помноживши суму академічної (730 гривень) на коефіцієнт 4,375, а для учасників - на 2,5. У результаті виходило 3 194 грн і 1 825 грн відповідно замість 1 200 і 1 100 грн.

Навіть якщо порівняти ідеї нового проекту Міносвіти з торішніми президентськими стипендіями, академічна стипендія, помножена на коефіцієнти, становила в підсумку 2 300 грн для переможців і 1 325 грн для учасників міжнародних олімпіад.

Раніше повідомляли про те, що з метою заохочення найбільш обдарованих студентів та аспірантів і для створення сприятливіших умов для здобуття молоддю вищої освіти урядом призначено академічну стипендію Кабінету Міністрів України студентам вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації на II семестр 2011/2012 навчального року та аспірантам на 2012/2013 навчальний рік.

Зазначимо також, що заступник секретаря РНБО Нестор Шуфрич заявив, що українська влада не тільки не зменшила стипендії студентам, а й підвищила виплати на 2-3 гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram