ГоловнаСуспільствоЖиття

Співробітники житомирського НДІ оголосили голодування

Держава заборгувала працівникам інституту понад 2,5 млн грн.

Фото: comments.ua/

Сьогодні, 2 жовтня, в Житомирі 20 співробітників Науково-дослідного інституту радіосистем оголосили голодування.

Із 2005 року держава призупинила фінансування держзамовлень ДП "Науково-дослідний інститут радіосистем" і люди перестали отримувати зарплату. Держава заборгувала співробітникам інституту понад 2,5 млн грн.

Про це повідомляє "Житомир.info".

Співробітники наукового інституту підготували звернення до Кабінету Міністрів, в якому оголосили про початок голодування.

Фото: comments.ua/

"Акція протесту спрямована проти свавілля корумпованих чиновників Міноборони і Кабміну, а також проти бездіяльності та безвідповідальності за свої обіцянки Президента України Віктора Януковича, який обіцяв виплатити заборгованість із зарплати на всіх держпідприємствах. На останній наш лист Президенту від 6 червня 2012 року ми отримали чергову відписку. З тих пір жодних конкретних дій з боку влади не було. Далі ми терпіти не можемо й оголошуємо голодування з 2 по 5 жовтня", - йдеться у зверненні.

Крім того, працівники інституту вимагають від Верховної Ради і Кабінету Міністрів негайно "виконати ухвалене рішення про виключення НДІ радіосистем з переліку підприємств стратегічного призначення і списку підприємств державної власності, які не підлягають приватизації". Якщо їхні вимоги за три дні не будуть задоволені, співробітники наукового інституту обіцяють розпочати безстрокове голодування.

Фото: comments.ua/

За словами голови профспілки НДІ радіосистем Миколи Мозгового, з 2007 року триває процедура банкрутства, через що суд заборонив здійснювати будь-яку господарську діяльність. "Ми ж хочемо, щоб інститут передали в комунальну власність. Тоді матимемо змогу знайти інвестора, який допоможе привести будівлю до ладу і відродить діяльність підприємства", - повідомив Мозговий.

Працівники інституту також скаржаться на жахливий стан самої будівлі, де лише кілька років тому виготовляли високотехнологічне обладнання для військової техніки.

"Кілька років тому губернатор Рижук обіцяв передати інститут у комунальну власність. Але справа з місця не зрушила. Ось чекаємо, що він нам сьогодні пообіцяє", - розповів колишній директор НДІ радіосистем Іван Поліщук.

Сергія Рижука протестувальники так і не дочекалися, до них приїхав заступник Житомирського губернатора Ярослав Долгих, який повідомив, що питання про передачу державного стратегічного об'єкта в комунальну власність не належить до компетенції місцевої влади, але запевнив, що питання вже вирішують на рівні Міністерства оборони і Міністерства соцзахисту.

Нагадаємо, раніше Кабмін схвалив проект закону, що передбачає скорочення вп'ятеро переліку підприємств, заборонених для приватизації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram