ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Вперше в Україну приїде Плащаниця Пресвятої Богородиці

Святиня буде виставлена для поклоніння в Києво-Печерській Лаврі до 24 вересня.

Вперше в Україну приїде Плащаниця Пресвятої Богородиці
Фото: mgm.com.ua

19 вересня в Україну з Єрусалиму вперше прибуває одна з найбільших християнських святинь - Плащаниця Пресвятої Богородиці, яка з церковною процесією поїде по 13 містах і перебуватиме на території України до 19 жовтня.

Ця подія відбувається в рамках проекту "Світ віри" Інституту прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії (ІПЛЕКС), за підтримки Міжнародного благодійного фонду Олександра Фельдмана, з благословення православного Патріарха Єрусалимського Теофіла III, який є членом Наглядової ради ІПЛЕКС, і за участю Української православної церкви.

Плащаниця Пресвятої Богородиці зберігається в Єрусалимі, у дворі Гефсиманської обителі (так званої Малої Гефсиманії), розташованої навпроти входу в Храм Гроба Господня. В Єрусалимі Плащаницю виносять на загальний огляд лише раз на рік у Страсну п'ятницю. Її прикрашають пелюстками червоних троянд, обносять навколо каменя помазання (на ньому знаходилося тіло Христа після зняття з розп'яття, зараз являє собою обрамлену кам'яну плиту), потім на деякий час кладуть на камені, а після заносять в кулуквію (спеціальну кімнату у Храмі Гробу Господнього) . Подивитися на це дійство щорічно збираються тисячі людей.

Тиждень з дня свята Преображення (у серпні) перед Плащаницею щодня служаться молебні, акафісти та вечірня, після чого настоятель Гефсиманського подвір'я здійснює перед нею нічну Божественну літургію. На світанку Плащаниця церковною процесією урочисто переноситься до Гефсиманії біля Елеонської (Масличної) гори. Тут, на місці поховання тіла Богородиці, в V столітті і звели Храм Гробу Господнього.

Після прибуття до Києва святиня буде виставлена для поклоніння в Києво-Печерській Лаврі до 24 вересня, потім почне церковний похід містами України: Полтава - 24-26.09, Харків - 26-29.09, Ізюм - 29-30.09, Донецьк (Святогірська Лавра) - 30.09-02.10, Луганськ - 02-05.10, Дніпропетровськ - 05-08.10 , Запоріжжя - 08-11.10, Біла Церква - 12-13.10, Київ (Спасо-Преображенський Собор) - 14.10, Житомир - 15-16.10, Тернопіль - 16-17.10, Почаїв - 17-18.10 і Львів - 18-19.10.

Інформація про проект "Світ Віри" - на сайті http://ihrpex.org/

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram