ГоловнаСуспільствоЖиття

У Міжнародний день миру відкрили меморіал на честь подвигу сільської громади Іспаса

У роки Другої світової війни українці врятували життя 15 єврейських родин.

У Міжнародний день миру відкрили меморіал на честь подвигу сільської громади Іспаса

У Міжнародний день миру, 16 вересня, в селі Іспас Вижницького району Чернівецької області відбулося відкриття пам'ятника на честь громадянського подвигу сільської громади, яка в роки Другої світової війни врятувала життя 15 єврейських родин.

Меморіал встановив Міжнародний благодійний фонд (МБФ) Олександра Фельдмана.

Факт порятунку підтверджено відповідним протоколом зборів живих свідків тих подій. В Іспасі досі проживають 4 людини-очевидця, які тоді ще були дітьми.

"Пам'ятаю, що до нас у село з Мілієвого прийшли бити євреїв. Навпроти мого будинку, де сьогодні сільська рада, раніше була канцелярія. З неї вийшов сільський голова, одягнений у національний одяг, і сказав їм: "Ви у своєму селі порядок зробили, а ми в своєму самі зробимо". І нікого військові не чіпали, тому що не дали їм цього зробити", - згадує мешканка с. Іспас Марія Іванівна Кудрик.

У відкритті меморіалу взяли участь голова МБФ Олександр Фельдман, перший заступник міністра культури Юрій Богуцький, голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв.

"Сьогодні світ опинився на межі девальвації загальнолюдських цінностей. Саме тому наочні приклади людяності, готовності ризикувати власним життям заради іншого, заради ближнього, набувають особливого значення для формування духовних орієнтирів суспільства, в першу чергу молодого покоління українців.

Істинна єдність і торжество моралі та духовності - це коли світ не ділиться на раси і віросповідання, і коли, як у далекому 1941-му, тут, в Іспасі, українці рятували життя євреїв, незважаючи на загрозу власному життю", - зазначив Олександр Фельдман.

Як відомо, в 11 містах України вже встановлено пам'ятні знаки в місцях масових розстрілів євреїв.

Усього близько 1755 українців в Ізраїлі удостоєно почесного звання "Праведники світу" за порятунок єврейського населення від знищення. І за цим показником Україна посіла 4-те місце серед 33 країн світу. Саме до таких "праведників" і належать жителі с. Іспас, оскільки заради порятунку 100 осіб своїми життям ризикували понад 1000 жителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram