ГоловнаСуспільствоОсвіта

Студентів примушують заплатити "благодійний внесок" за гуртожиток

Дмитро Табачник назвав це "нісенітницею".

Студентів примушують заплатити "благодійний внесок" за гуртожиток
Фото: tutbablo.ru

Керівництво вищих навчальних закладів примушує студентів платити пожертвування, щоб заселитися в гуртожиток. У вікнах одного з гуртожитків метушаться щасливці, які своє ліжко-місце вже отримали. Вони фарбують кімнати і облаштовуються. Під вікнами сидять ті, кому пощастило менше, і поки діти домовляються, батьки охороняють валізи, повідомляє ТСН.

Володимир вже п'яту годину тягає сумки дочки Віолети з одного гуртожитку до іншого. Результат скрізь однаковий: "Не можемо оселитися, тому що немає місць - все переповнене і нікуди селити", - скаржиться батько.

Однак, і батьки, і студенти скаржаться, що кімнати переповнені - щонайменше по шість осіб замість двох. Наталя обдзвонює ріелторів просто на лавці перед гуртожитком. Шукає синові-першокурснику квартиру, тому що альтернативу вже побачила: "А ви бачили гуртожиток? Ні? Ну зайдіть, подивіться - я б не хотіла туди свого сина віддавати".

Третьокурсниця Вікторія ховає обличчя і не говорить, у якому ВУЗі навчається, тому що боїться, що за розповідь журналістам її виженуть з гуртожитку. Студентів там змушують платити благодійні внески. "Від нас вимагали два внески на благодійність у розмірі 300 гривень, не пояснюючи, за що ми платимо. Ми відмовилися, і нам сказали, що тоді вони нас у гуртожитку не поселять. А у моєї подруги вимагали тисячу гривень за перший курс. Вони писали б вже тоді, що не "благодійно", а "примусово" тоді вже по-чесному", - розповідає про умови поселення студентка.

Примусова благодійність - найпоширеніша проблема при заселенні в гуртожиток, розповідає студентський правозахисник Андрій Черних. Радить одразу скаржитися в прокуратуру: "Коли такий випадок був у Горлівці, прокуратура винесла протест і студентам повернули всі 62 тисячі гривень благодійних внесків, які ВУЗ збирав, щоб заплатити за комунальні послуги. Який може бути благодійний внесок, якщо це є необхідною умовою перед поселенням - це вже корупція!", - порадив Андрій

І тільки міністр освіти Дмитро Табачник щиро переконаний - українські ВНЗ до благодійності не заохочують: "Я думаю, що це нісенітниця. Якби це було в ВУЗах нашої системи, покарали б ректора або доганою, або фінансово, а той з проректорів, що відповідає за гуртожитки, шукав би собі інше місце роботи", - поділився думками міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram