ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Московський патріархат добудовує свій храм біля Десятинної церкви

Територія Старокиївської гори є заповідною, тому будівництво тут заборонено.

Московський патріархат добудовує свій храм біля Десятинної церкви
Фото: Макс Левин

Голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригінець повідомляє, що біля фундаменту Десятинної церкви триває будівництво.

Про це йому повідомила громадськість.

"Пам'ятний хрест над майданом Незалежності, який було повалено однією з активісток FEMEN, був лише прикриттям початку будівельних робіт на Старокиївській горі", - припускає депутат.

"Зрозуміло, коли знищення хреста викликало обурення громадськості, дуже складно приймати судові чи інші рішення про демонтаж так званого Десятинного монастиря", - зазначив він, додавши, що з погляду закону, те, що робиться біля фундаментів Десятинки, - незаконно. "Я проти руйнування церкви, але я за її перенесення", - заявив Бригінець, повернувшись із місця подій.

Територія Старокиївської гори є заповідною, тому будівництво тут заборонено. Зважаючи на неможливість отримати дозвіл на будівництво, священнослужителі пішли іншим шляхом: захопили гору і встановили невелику переносну каплицю. На сьогодні, за час бездіяльності керівництва УПЦ, правоохоронних органів та київської влади, ця незначна споруда перетворилася на великий за розмірами храм, наголошено в повідомленні.

"З відповідей компетентних органів на мої запити очевидно, що ця споруда не має жодних документів і права бути встановленою саме на цьому місці. Але київські чиновники не наважуються дати вказівку перенести церкву і саме цим користуються священнослужителі", - розповів Бригінець.

Забудовники почали роботи з будівництва, добудови й обкладення цеглою незаконно встановленого МАФу, який у ЗМІ називають Десятинним монастирем. На сьогодні розмір церкви значно збільшено: до неї прибудовано приміщення (попереду і позаду), над центральною частиною надбудовано новий металевий каркас для збільшення розміру купола. За підрахунками, обсяг споруди внаслідок перебудови збільшиться щонайменше удвічі.

Як відомо, конфлікт щодо забудови залишків Десятинної церкви розгорівся навесні 2011 року, коли столична влада вирішила відбудувати храм. Однак 17 травня 2011 року комісія так і не змогла прийняти проект кращої пропозиції реставрації на місці Десятинної церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram