ГоловнаСуспільствоОсвіта

Студенти обіцяють новий "майдан" через стипендії

Уряд недоплатив студентам 100 млн грн.

Студенти обіцяють новий "майдан" через стипендії
Фото: Макс Левин

Низка молодіжних організацій має намір через суд і масові акції протесту домагатися виплати недоплачених стипендій.

"Якщо 1 вересня студенти не побачать на своїх карткових рахунках доплати, які вони не отримали, ми побачимо ще один "майдан", - повідомив глава всеукраїнської молодіжної громадської організації "Молодий рух" Іван Крулько на прес-конференції в четвер в Києві.

"Ми ініціюємо позов до окружного адміністративного суду міста Києва, де відповідачем буде Кабінет міністрів України, а також Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, яке очолює Дмитро Табачник", - підкреслив Крулько.

За словами Крулька, студентські організації мають намір вимагати скасування постанови Кабінету міністрів України №526 від 13 червня 2012 року, в результаті якої були зменшені стипендії в липні-серпні від 300 до 500 грн. За словами Крулька, "вкрадена у студентів сума становить понад 100 млн грн".

Крулько підкреслив, що студенти також мають намір вимагати відновлення з вересня індексації стипендій.

Відповідаючи на уточнююче питання, хто саме має намір подати позов до суду, Крулько сказав: "Громадські організації, студентські організації, а до цього позову може приєднатися кожен студент".

Як зазначив на прес-конференції народний депутат України, міністр соціальної політики опозиційного уряду Андрій Павловський (фракція "БЮТ-Батьківщина"), Об'єднана опозиція юридично допоможе студентським профспілкам та громадським організаціям скласти і подати судовий позов з вимогою негайно повернути вкрадені стипендії.

"Ми готові пройти весь шлях судової тяганини, надати кваліфікованих юристів для міжнародних судів, у тому числі в Європейському суді з прав людини", - зазначив Павловський.

На знак протесту представники студентських організацій виклали під стелою Незалежності в Києві слово "Стипендія" з монет. Студентській акції не завадив навіть дощ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram