ГоловнаСуспільствоЖиття

Донецьк посунув Київ у рейтингу найбагатших міст

У столиці Донбасу відзначають низький рівень безробіття.

Донецьк посунув Київ у рейтингу найбагатших міст
Фото: http://railway.in.ua

Донецьк уперше отримав титул найбагатшого міста України, обігнавши столицю країни Київ за загальною сумою балів, хоча й не став першим у жодному з критеріїв.

Чисельність населення в найбагатшому місті України втричі менша, ніж у Києві. На кожного жителя тут припадає більше готелів, ресторанів, відділень банків. У столиці Донбасу низький рівень безробіття, а щороку фіксують збільшення числа підприємців, пише журнал "Фокус", що склав рейтинг українських міст.

У столиці України, яка посіла друге місце, найбільші витрати в перерахунку на одного жителя - 5720 грн. Для порівняння, в Одесі міський бюджет витрачає тільки 2708 грн на жителя в рік.

Київ лідирує за абсолютною кількістю створених робочих місць. У цьому аспекті добре справи йдуть також у Харкова, Донецька та Дніпропетровська.

Найнижчим рівнем безробіття може похвалитися Комсомольськ. Найбільше безробітних виявилося в Переяславі-Хмельницькому, Ладижині та Севастополі. Третє місце в рейтингу зайняв Харків, четверте - Херсон і замкнув Топ-5 Львів.

Традиційно найвищою середньою заробітною платою можуть похвалитися міста-супутники атомних електростанцій - Енергодар (6171 грн), Кузнецовськ (6060 грн), Південноукраїнськ (5877 грн) і Нетішин (5665 грн).

Трускавець із середньою зарплатою близько 1600 грн опинився на 18-й сходинці рейтингу, проте місто отримало максимальний бал за кількістю банківських відділень, готелів і торгово-розважальних центрів на душу населення.

За житловою площею на одного жителя лідирує Буча, яка не потрапила до двадцятки. Тут на одного жителя припадає майже 105 квадратних метрів. Лідером за площею новобудов став Вишгород, але цього також виявилося недостатньо, щоб потрапити в рейтинг.

При розрахунку рейтингу до уваги брали такі фактори - рівень забезпеченості економічно активного населення, середню заробітну плату, витрати міського бюджету на одного жителя, рівень зайнятості та безробіття, рівень ділової активності. Розвиток торгово-розважальної інфраструктури, житловий фонд міста, враховуючи житло, побудоване за останній рік.

Топ-20 найбагатших міст України:

  1. Донецьк
  2. Київ
  3. Харків
  4. Херсон
  5. Львів
  6. Дніпропетровськ
  7. Одеса
  8. Ялта
  9. Запоріжжя
  10. Кременчуг
  11. Хмельницький
  12. Севастополь
  13. Тернопіль
  14. Сімферополь
  15. Суми
  16. Івано-Франківськ
  17. Чернівці
  18. Трускавець
  19. Ужгород
  20. Славутич.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram