ГоловнаСуспільствоПодії

У Київській області захопили музей трипільської культури

Будівлю музею продали, під загрозою - унікальна колекція старожитностей.

У Київській області захопили музей трипільської культури
Фото: comments.ua

Озброєні люди розташувалися на території музею трипільської культури "Прадавня Аратта - Україна" в селищі Трипілля (Київська область).

Як повідомив "Коментарі" директор музею Олександр Поліщук, відбулося це "у зв'язку з продажем будівлі музею власником".

"21 липня 2012 року на наш музей стався бандитський напад людей, озброєних спецзасобами. Очолював групу один із засновників музею, який заявив, що він є представником науково-виробничого об'єднання "Археологічна спадщина і сучасність". Також він заявив, що продав будівлю музею зазначеної організації і не є власником будівель музею", - зазначив Поліщук.

За його словами, у заступника директора музею відібрали ключі, і після цього жодного зі співробітників на територію не допускали.

Як зазначив Поліщук, документи про зазначену вище угоду йому ніхто не надав. У міліції повідомили, що ознайомлені з документами та продаж будівлі музею відбувся законно.

Зараз музей закритий.

"Доступу на територію засновники музею не мають, що небезпечно для унікальної колекції історичних старожитностей епохи трипільської цивілізації, внесеної засновником і директором музею в статутний фонд. За оцінкою Національного історичного музею України вартість колекції становить $5 млн.", - зазначив Поліщук.

Приватний історико-археологічний музей трипільської культури "Прадавня Аратта - Україна" в с. Трипілля існує 7 років, знаходиться поблизу місця, де київський краєзнавець Вікентій Хвойка відкрив трипільську археологічну культуру. Музей має унікальну колекцію артефактів VI-III ст. до н.е., експозиція складається з 500 експонатів. За час діяльності його відвідало 200 000 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram