ГоловнаСуспільствоПодії

Екологи пророкують Україні масштабні природні катастрофи

Причиною цього є діяльність людини.

Екологи пророкують Україні масштабні природні катастрофи
архивное фото
Фото: www.inzider.ru

Експерти вважають, що Україні час вживати термінових заходів, щоб уникнути катастрофічних наслідків зсувів, подвеней і ураганів у майбутньому.

"Мені видається, що ми підійшли до якоїсь межі щодо того, що ми зробили з природою, і через 10-20 років ми пройдемо цей рубіж, і все подальше буде просто катастрофічним - великі жертви, великі збитки, - розповів виданню "Сегодня" голова Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан. - Є ще інерція можливостей природи, раніше вона балансувала, але далі воно посиплеться, тобто вода в горах не буде утримуватися, вода в річках не буде утримуватися, і кінець кінцем дамби почнуть падати".

Експерти вважають, що зсуви і повені, яких буде дедалі більше, - також результат будівництва на берегах житла, плюс - будівництва дамб, мостів та водосховищ. У тих самих Карпатах причиною зсувів називають масову вирубку лісів ще в повоєнні роки, а в Криму - відсутність природних пляжів.

Причинами більш частих капризів природи також називають взаємодію стихійних аномалій, пов'язаних з глобальним потеплінням та зміщенням тектонічних мас і людського фактору: за добу може випасти сезонна норма, а потім регіон місяцями страждає від засухи.

"Ми залишили узбережжя Чорного моря без твердого стоку, який був амортизатором, сьогодні у нас з'їдені пляжі західного узбережжя Криму, - говорить доктор технічних наук Євген Яковлєв. - У нас за 30 років потроїлася кількість зсувів, зруйновано набережні в Ялті, в Алушті і на заході півострова. Настав час зменшити техногенні навантаження на природу".

Експерт додає, що ще одна причина зсувів - те, що 70% території України - лісові ґрунти, які чутливі до додаткової води та тепла: "Це як цукор-рафінад - він жорсткий, поки сухий".

На думку екологів, запобігти всіх повенів не вийде, але можна постаратися зменшити збитки і кількість можливих жертв. "Якщо люди будують на березі кемпінги, будиночки, котеджі двоповерхові, вони повинні розуміти, що раз на 20-30 років вони все це втратять", - заявляє завкафедрою океанології географічного факультету МГУ Сергій Добролюбов. На думку експертів, для цього необхідно виробляти систему попередження стихійних лих. Ті, що є зараз, вже неактуальні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram