ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Минулого року українки зробили понад 156 тис. абортів

МОЗ вважає, що право вирішувати має залишатися за жінкою.

Минулого року українки зробили понад 156 тис. абортів

Заборона на аборти не дасть очікуваного підвищення народжуваності, тому що аборти будуть проводитися підпільно. Таку думку висловила Валентина Коломейчук, заступник директора Департаменту охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства охорони здоров'я України, на прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня народонаселення, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Та політика, яка проводиться на підтримку заборони абортів, не збігається з думкою міністерства охорони здоров'я. Ми вважаємо що це неминуче призведе до погіршення показників, оскільки призведе до збільшення числа підпільних абортів. Цьому свідчить зарубіжний досвід наших колег, - заявила Коломейчук, - Ми не можемо відбирати у жінки право вирішувати, чи варто їй народжувати чи ні".

"Більше ніж 156 тисяч абортів зафіксовано минулого року за даними центру статистики. І це не тільки аборти, зроблені за бажанням жінки, але ще й аборти за медичними показаннями, коли виношування дитини несе пряму загрозу здоров'ю і життю жінки. В такому випадку вони необхідні, - пояснила чиновниця. - Зменшення рівня плідності жіночого населення відбувається саме через неякісно проведені аборти. Аборти повинні проводитися безпечними способами в акредитованих лікувальних закладах, але не можуть ставати методом регулювання рівня народжуваності, адже існує величезний ризик того, що вони стануть проводитися підпільно".

Порушила Коломейчук і морально етичний аспект питання: "Якщо ви хочете виступити проти абортів з точки зору моралі, ви, наіймовірніше, забуваєте про дітей, залишених в пологових будинках. Минулого року таких дітей було 599, 2010 року - більше за 700. Ситуація поліпшується з кожним роком, але вона досі критична".

Нагадаємо, що ООН проголосила 11 липня Всесвітнім днем народонаселення, а 2012 рік - роком здоров'я матері і дитини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram