ГоловнаСуспільствоЖиття

Дві тисячі шахтарів ідуть на Київ

Приводом для проведення ходи стало порушення норм Гірничого закону щодо постачання вугіллям пенсіонерів закритих шахт.

Дві тисячі шахтарів ідуть на Київ
Фото: lifedon.com.ua

Близько двох тисяч гірників Донбасу вирушили з міста Брянка (Луганська область) до Києва пішки, щоб вимагати від уряду вирішити проблеми шахтарів.

Як повідомив голова координаційної Ради шахтарських інвалідських, ветеранських організацій України Юрій Хохлов, таке рішення ухвалили на Вседонбаському вічі громадян 4 липня в Брянці, де зібралися шахтарі Луганської, Донецької та Дніпропетровської областей.

За словами Хохлова, приводом для проведення віча стало порушення норм Гірничого закону щодо постачання вугіллям пенсіонерів закритих шахт.

Зокрема, у Луганській області за минулі роки гірникам-пенсіонерам не довезли 130 тисяч тонн вугілля. При цьому норма призначеного палива постійно знижується: замість 5,9 т на рік шахтарям пропонують лише 3,1 т.

Хохлов також повідомив, що основна вимога учасників віча: кожна шахтарська сім'я повинна отримувати, як передбачено законом, 5,9 т вугілля щорічно.

Окрім того, серед вимог - ліквідувати поділ регресників на тих, хто працював на ліквідованих і на звичайних шахтах. А також повернути шахтарські пільги шахтобудівникам, шахтопрохідникам, рятувальникам.

Учасники віча вирішили розпочати безстрокової акції протесту до повного задоволення вимог. У Києві пообіцяли бути до Дня шахтаря.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram