ГоловнаСуспільствоПодії

Мешканець Рівненщини знайшов біля будинку радіоактивну пластину

Предмет утилізують на спецкомбінаті "Радон".

Мешканець Рівненщини знайшов біля будинку радіоактивну пластину
Фото: vesti.kz

Житель села Нова Українка Рівненського району Рівненської області знайшов 30 червня біля будинку предмет з радіоактивним випромінюванням 23 тис. мкР/год.

Про це йдеться в повідомленні управління Міністерства надзвичайних ситуацій в області.

Зокрема, 53-річний Григорій Сайчук, риючи канаву для облаштування дороги до власного будинку, виявив поліетиленовий пакет, в якому знаходилася металева пластина, зігнута вдвічі.

Її розмір 10 см на 5 см, товщина 0,5 см, імовірно зі свинцю.

За власною ініціативою Сайчук побутовим дозиметричним приладом провів вимірювання випромінювання, яке показало перевищення допустимих норм.

На місце знахідки прибули працівники МНС області, відділу МНС в місті Рівні та рівненського відділу міліції, управління з надзвичайних ситуацій рівненської районної державної адміністрації, рівненської районної санітарно-епідеміологічної станції, які також провели обстеження цього предмета і його контрольний замір.

В результаті, як показали дослідження, випромінювання безпосередньо на самому предметі становить 230 мкЗв/год (або 23 тис. мкР/год, для людини гранично допустима доза - 12 мкР/год).

Водночас на відстані від предмета в 1 м випромінювання відповідає природним фоновим значенням - 8-11 мкР/год.

Знайдений предмет комісія закопала на глибину 0,5 м і здійснила повторний замір ґрунту над місцем тимчасового зберігання - прилади показали 8-11 мкР/год.

Місце тимчасового зберігання предмета взято під охорону працівниками міліції.

Місцева влада вирішує питання про передачу цього предмета для подальшої його утилізації Львівському державному міжобласному спецкомбінату "Радон".

Раніше повідомляли, львівські митники затримали партію радіоактивного граніту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram