ГоловнаСуспільствоЖиття

Засуджених у Лівії українців примушують ремонтувати військову техніку

За словами правозахисника, влада відібрала в ув'язнених усі колючі та ріжучі предмети.

Засуджених у Лівії українців примушують ремонтувати військову техніку
Украинские пленники в Ливии
Фото: Washington Post

Українських полонених у Лівії, яких утримують на тимчасовій базі в районі Фелях у Тріполі, залучили до ремонту військової техніки.

Про це "Сегодня" розповів український правозахисник Станіслав Селіванов, який зараз перебуває в столиці Лівії.

Деяких в'язнів лівійці нещодавно почали залучати до ремонтних робіт на базі - ремонтувати армійські автомобілі.

"Дмитро у нас завжди був чудовим автослюсарем. Те, що його араби попросили допомогти в ремонті машин, стало для Дмитра чудовою нагодою просто ковтнути свіжого повітря - він же постійно сидить у кімнаті. Востаннє я говорила з сином по телефону після суду. Він мене запитав: "Мама, в чому моя провина? Я приїхав до Лівії за тиждень до того, як мене затримали. І за ці дні навіть не встиг взяти в руки викрутку. Лівійці на суді розповіли, що ми ремонтували якусь військову техніку. А ми ніяких ракет навіть в очі не бачили!", - сказала мати одесита Дмитра Писаренка.

За словами правозахисника, після оголошення вироку життя наших земляків майже не змінилося. "Вони як і раніше знаходяться в тому самому приміщенні, де прожили майже рік. Їх так само охороняє бригада КК лівійської армії під командуванням Отмана Зіддані. Нещодавно лівійці увійшли в становище полонених і встановили їм в кімнаті кондиціонер, бо дихати там просто неможливо", - сказав Селіванов.

Після вироку військові боялися, що наші впадуть духом і, побоюючись випадків суїциду, відібрали у хлопців усі колючі та ріжучі предмети - навіть виделки.

"Але потім, коли зрозуміли, що нічого такого не трапиться, виделки повернули", - сказав він.

Режим утримання під вартою, за словами правозахисника, не змінився - 23 бранця також знаходяться в тісному бетонному приміщенні, всіх їх на півгодини виводять погуляти у двір. За подіями в світі в'язні стежать по телевізору в камері. Ще - грають у шахи і карти, а один з українців читає вголос власні вірші.

Єдине посилення торкнулося телефонного зв'язку з родичами - мобільні телефони відібрали, тому зв'язатися з ними немає можливості.

В українському МЗС нам повідомили, що дипломати вже подали апеляцію на вирок лівійського суду. Але коли її розглянуть, не відомо.

Нагадаємо, 4 червня військовий суд Лівії засудив 19 українців, трьох білорусів і одного росіянина до 10 років в'язниці "за роботу на армію Муаммара Каддафі". Старший групи - 60-річний одесит з російським громадянством Олександр Шадра - отримав довічне ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram