ГоловнаСуспільствоОсвіта

Табачникові знову не знадобилися журналісти з "Могилянки"

Міносвіти також скоротило кількість бюджетних місць на факультеті економічної теорії КМА.

Табачникові знову не знадобилися журналісти з "Могилянки"

Міносвіти другий рік поспіль не виділило жодного бюджетного місця магістерській програмі "Журналістика" Києво-Могилянської академії.

Про це пише "Дело".

Утім, за словами президента академії Сергія Квіта, загальний розмір державного замовлення для ВНЗ підвищено до рівня 2010 року.

Скорочення стосувалися підготовки журналістів і економістів. "Розмір державного замовлення за спеціальністю "Економічна теорія" ще менший, ніж торік. Можливо, це помилка. Я маю намір звертатися в Міносвіти із цього питання в робочому порядку. Кафедра економічної теорії в Києво-Могилянській академії - одна з найсильніших в Україні", - сказав Квіт.

ВНЗ не отримав жодного замовлення на підготовку журналістів. За словами Квіта, виш не оскаржуватиме це рішення в Міносвіти. "Журналістська освіта повинна бути незалежною", - вважає він.

Нагадаємо, минулоріч відомство Табачника також не виділило "Могилянці" жодного бюджетного місця за спеціальністю "Журналістика". Рішення міністерства стало повною несподіванкою для керівництва ВНЗ, де вже закінчили приймати документи "на бюджет" на ці програми.

Щоб якось вийти зі скрутного становища, минулого року ВНЗ організував фонд, який фінансував навчання кращих студентів на журналістиці. Цього року він не планує повторювати таку практику.

"Минулого року ми дізналися про відсутність бюджетних місць на журналістську програму після завершення вступних іспитів. Виходило, що абітурієнти, які вступили до нас, не мали можливості подати документи в інші ВНЗ. Цього року ми будемо набирати на контракт ліцензійний обсяг студентів - 25 людей", - зазначив Сергій Квіт.

Особливість журналістської програми Києво-Могилянської академії в тому, що підготовка на бакалавраті відсутня.

Минулого року процес розподілу держзамовлення між конкретними ВНЗ спричинив хвилю скандалів. Окрім "Могилянки", зменшили держзамовлення й у низці інших провідних ВНЗ. Приміром, у НТУУ "КПІ", який є одним з кращих технічних ВНЗ України, держзамовлення урізали майже на 20% - із 4,041 тис. 2010-го до 3,314 тис. бюджетних місць 2011 року.

Варто додати, що, згідно з рішенням Кабміну, на бюджетну форму навчання в Україні 2012 року вступлять 79 тис. молодших спеціалістів, 127,2 тис. бакалаврів і 74 тис. спеціалістів.

За даними профільного міністерства, 2012 року держзамовлення на бакалаврів збільшено на 21,5%. Це пов'язано передусім зі збільшенням кількості абітурієнтів. Якщо 2011 року на зовнішнє тестування зареєструвалися 194 тис. випускників того-таки року, то 2012-го - 260 тис.

Суттєво збільшується обсяг замовлення за такими напрямами, як електроніка, енергетика й енергетичне машинобудування, радіотехніка, металургія та матеріалознавство, машинобудування і металообробка матеріалів, хімічні технології та інженерія, авіаційна і ракетотехнічна техніка, інформатика і кібернетика, транспорт і транспортна інфраструктура.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram