ГоловнаСуспільствоПодії

З Криму до Росії тоннами вивозять пісок

Екологія півострова страждає через будівництво олімпійського містечка в Сочі.

З Криму до Росії тоннами вивозять пісок
Фото: dancor.sumy.ua

У Криму в промислових масштабах видобувають пісок, порушуючи екосистему півострова.

Про це повідомляє ТСН.

Наголошують, що раніше російські екологи заборонили видобуток піску в прибережній частині Анапи (теж в акваторії Чорного моря) для будівництва олімпійського міста в Сочі.

"Можливо, саме після того скандалу видобувати пісок перейшли до українських берегів і вже півроку його вигрібають на курортах Криму", - йдеться в сюжеті програми.

За даними журналістів, із січня цього року двічі на день кораблі звозять пісок до причалу № 237 в Очеретовій бухті біля Севастополя. Видобутком піску в промислових масштабах займається компанія "Суеста".

ТСН вдалося зняти, як його приймають, очищають і далі вже вивозять вантажівками на будівництво російського олімпійського містечка в Сочі.

"Україна ратифікувала міжнародну конвенцію про охорону Чорного моря. На цих територіях таку діяльність категорично заборонено, абсолютно", - наводять слова громадського екологічного інспектора Миколи Подоляко.

Однак зайти і перевірити законність такої діяльності екологи не можуть. "Нас не пускали на судно в морі, спочатку в Донузлаві, потім у Гурзуфі, потім в Алушті, потім у Севастополі. Ми домоглися, щоб спільна комісія була з прокуратурою. Приїхали на територію причалу з природоохоронною прокуратурою - їх теж не пустили", - розповідає Подоляко.

Разом із піском вимивають мідії та рапанів. І це при тому, що чорноморська устриця під захистом Червоної книги, а на вилов мідій і рапанів закон встановлює обмеження - до 10 штук на особу.

Але на заклики екологів не звертали уваги 5 місяців. Адже компанія, яка займається видобутком піску, має дозвіл на таку діяльність.

Документи підписано заступником міністра екології Дмитром Мормулем - це він дозволив приватній компанії видобувати в заповідних зонах пісок за ціною 34 копійки за тонну, тоді як російським сусідам його продають від 150 грн, зазначено в сюжеті.

Журналісти припускають, що саме тому влада майже півроку не враховувала масштаби і темпи рукотворної катастрофи.

Промисловий видобуток піску вбиває екосистему всього Криму. Наприклад, Аспійська бухта - одна з найкращих для розмноження дельфінів. Однак тепер про це треба говорити в минулому часі. Тому що мертве дно робить її непридатною для життя. Тут найближчі кілька років не виросте морський планктон, сюди не зайде на нерест риба. У підводних кар'єрах уже накопичується сірководень, від чого гине риба.

Крім того, піщаний бізнес загрожує життю, адже в глибокі підводні кар'єри зсуваються цілі пляжі - разом із людьми на них. Екологи прогнозують: якщо пісок видобуватимуть із такою ж інтенсивністю, то вже до середини літа частина берега може зійти в море. Такі зрушення вже були: на цьому ж місці 2010 року присипало відпочивальників, тоді три людини загинули.

Проте браконьєри не зупинилися, а просто поїхали трохи далі та ретельно ховаються. "Ось цього року вже скільки ми тут були, щодня приходить корабель і намиває пісок. Зазвичай він уночі припливає", - розповідає відпочивальник Павло.

Між тим екологічним інспекторам удалося з'ясувати, що в планах цієї компанії вирити ще 10 млн тонн піску.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram