ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ запроваджує державне регулювання цін на ліки

З вересня набуде чинності механізм реімбурсації - повернення пацієнтам грошей, витрачених на медикаменти.

МОЗ запроваджує державне регулювання цін на ліки
Фото: Пресс-служба Президента Украины

В Україні стартував пілотний проект із запровадження державного регулювання цін на ліки для гіпертоніків.

Про це віце-прем'єр, міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова заявила сьогодні під час виступу на розширеному засіданні Колегії МОЗ у Вінниці.

"1 червня стартував пілотний проект з контролю за цінами на ліки для хворих на гіпертонічну хворобу, - сказала Богатирьова. - Наступний крок - реімбурсація. Зараз, поки триває пілотний проект, ми повинні посилити його інформаційний супровід, повинні обговорювати його для того, щоб у підсумку визначитися: яку модель охорони здоров'я ми будемо розвивати. Чи будемо ми йти таким шляхом - державного регулювання, реімбурсації, чи ж будемо впроваджувати медичне страхування".

Василь Нетяженко, головний терапевт МОЗ, який контролює впровадження пілотного проекту в регіонах, розповів, що мета проекту - підвищити економічну доступність лікарських засобів. "Ця програма передусім скерована на соціально незахищених хворих на гіпертонічну хворобу, - каже Нетяженко. - Чому вона була взята за приклад, за основу? Тому що із 46 мільйонів нашого населення 11 мільйонів потерпають від гіпертонічної хвороби. Щороку ми реєструємо від 105 до 110 хворих з ішемічними атаками, інсультами. Ми реєструємо близько 50-55 хворих із гострим інфарктом міокарда. Летальність у цих групах хворих, на жаль, залишається високою".

Лікар додав, що в програму включено препарати, які знижують артеріальний тиск. "Узято за основу двомісячний відрізок часу, протягом якого лікарі повинні ознайомити пацієнтів із цією програмою. Уже з першого вересня повинна повністю початися сама програма, її реалізація", - повідомив Нетяженко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram