ГоловнаСуспільствоПодії

Дві київські клініки підозрюють у "підсаджуванні" пацієнтів на наркотики

Лікарі викачували з наркоманів гроші.

Дві київські клініки підозрюють у "підсаджуванні" пацієнтів на наркотики
Фото: segodnya.ua

СБУ та прокуратура Києва виявили дві наркологічні клініки, в яких пацієнтам свідомо посилювали залежність від наркотичних препаратів.

Про це пише газета "Сегодня".

За даними видання, прокуратура разом з СБУ перевірила закупівлі наркопрепаратів і з'ясувала, скільки їх замовляли приватні клініки.

"Вийшли на два центри (один на вул. Стельмаха, другий на вул. Попудренка), які у великих кількостях купували ампули сильнодіючого наркотичного препарату "Бупренорфін гідрохлорид", - розповіла газеті прокурор відділу захисту конституційних прав і свобод громадян прокуратури Києва Інна Сухоставець. За її словами, цей препарат призначають для лікування тяжких травм.

"Почали перевіряти, чи мають вони право колоти. Виявилося, що у них немає ліцензії на лікування ін'єкційним шляхом наркотичними препаратами. Вони повинні здійснювати комплексну таблетовану терапію", - повідомила вона.

У цих самих клініках, як вважає слідство, "було налагоджено конвеєрне підсаджування наркоманів і викачування з них грошей". "Адже, згідно з висновком незалежних наркологів, такі ін'єкції знижували ломку, але лише тимчасово. Простими словами, люди просто приходили до клініки за черговою дозою", - пише газета.

За даними прокуратури, 90% пацієнтів клінік були постійні клієнти, і нібито лікарі про це знали.

"Оскільки колоти наркоману один препарат півроку було б підозріло, прізвище та адресу проживання клієнтів для документації постійно змінювали", - розповідають у прокуратурі. Як пише газета, "в день до клініки приходило близько 100 осіб, курс до 10 днів коштує близько 900 грн", тому "виходить, що укол коштував наркоману десь 90 грн, а в закупівлі ця сама ампула коштує 7 грн".

Заступник голови організації "Рух протидії наркоманії та наркокорупції" Роман Ступницький повідомив газеті, що "в столиці відкрилася купа центрів нібито реабілітації, які, по суті, є замаскованими наркопритонами".

"Вони беруть ліцензію на обіг наркотичних препаратів, наркоман туди приходить, платить гроші й отримує дозу", - додав він. За його словами, оборот однієї клініки в день 20 тис. грн, а на рік - до 8 млн грн. Ступницький каже, що нерідко власниками таких клінік є і самі наркозалежні люди, які беруть на роботу медсестру і нарколога. "У таких клінік, як правило, серйозні "криші", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram