ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна планує повністю позбутися меланжу до 2013 року

Паливо залишилося тільки в Харківській і Одеській областях.

Україна планує повністю позбутися меланжу до 2013 року
Фото: http://news.if.ua

Україна до 1 січня 2013 року повністю позбудеться меланжу.

Про це заявив менеджер ОБСЄ з утилізації меланжу в Україні Антон Мартинюк, повідомили в Департаменті преси і зв'язків зі ЗМІ Міністерства оборони України.

Він зазначив, що фінансову підтримку в рамках реалізації цього проекту надають Данія, Іспанія, Німеччина, Норвегія, Польща, США, Угорщина, Фінляндія, Чехія та Швеція.

За словами представників ОБСЄ, реалізація спільного проекту вивезення й утилізації меланжу розпочалася 2009 року, а загалом на цей проект країни-донори передбачили виділити 18 млн євро.

У повідомленні наголошено, що більш ніж 10 млн євро вже пішло на вивезення з України майже 9 тис. тонн небезпечної речовини з військових частин, дислокованих у Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Київській і Харківській областях. Решта грошей, згідно з міжнародними домовленостями, виділять до кінця року, щоб вивезти 2,7 тис. тонн меланжу з Харківської області та ще приблизно 3,3 тонни - з Одеського регіону.

Як повідомляли, від Радянського Союзу Збройні сили України успадкували майже 16,7 тис. тонн надлишкових і некондиційних компонентів ракетного пального, значну частину якого становив меланж.

Зараз меланж залишається тільки в Харківській та Одеській областях.

Спільний проект Україна-ОБСЄ з вивезення меланжу є найбільшим за обсягами донорського фінансування в історії цієї міжнародної організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram