ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Компанія Ахметова вклала мільйони гривень у розвиток телемедицини

Лікарі по швидкісним каналам зв'язку зможуть консультуватися з іноземними колегами.

Компанія Ахметова вклала мільйони гривень у розвиток телемедицини

До кінця року звичайні лікарні в Івано-Франківській, Львівській та Рівненській областях з'єднають по швидкісним каналам зв'язку з провідними вітчизняними та зарубіжними медичними центрами. У проект розвитку телемедицини, який дозволяє надавати докторські консультації на відстані, компанія ДТЕК планує вкласти близько 2 мільйонів гривень.

Про це пише газета "Факты и комментарии".

Будівництво мережі медичних телекомунікацій Міністерство охорони здоров'я, представництво ООН в Україні та компанія МТС почали 2009 року. Перший мільйон гривень на реалізацію проекту виділили Фонд Ріната Ахметова "Розвиток України" та компанія ДТЕК.

За рік роботи над проектом ядро телемедичної мережі об'єднало МОЗ, Державний клінічний науково-практичний центр телемедицини, Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. Амосова, обласні клінічні лікарні в Донецьку, Ужгороді і лікарню ім. Семашка в Криму.

"Над фінансуванням впровадження телемедичних систем у розвинених країнах працює держава, - розповів газеті директор Державного клінічного науково-практичного центру телемедицини Віталій Осташко. - Але в нашій країні все в цьому перспективному напрямку в сфері охорони здоров'я робиться за гроші приватних компаній і фондів".

2011 року мережа телемедицини охопила різнопрофільні провідні центри в областях та районні заклади. Ці роботи компанія ДТЕК профінансувала на 1,7 млн грн у межах програми корпоративної соціальної відповідальності.

"Пацієнту з віддаленого куточка країни вже не треба витрачати гроші на дорогу і проживання в столиці, тільки щоб запитати, чи треба йому оперуватися. Досить звернутися до найближчого медзакладу", - зазначає завідувач відділення інформатики і телемедицини Донецького НДІ травматології та ортопедії Антон Владзімірський.

Вітчизняна система "Телекард" дозволяє за лічені хвилини отримати від першокласного лікаря інтерпретацію ЕКГ і виробити правильну тактику лікування. Для лікарів "швидкої" створена аналогічна мобільна установка Unet. Завдяки телетравматології шанси пацієнтів з гострою травмою на сприятливий клінічний результат збільшуються в 3-6 разів, а ризик ускладнень знижується вчетверо. Телемедицина виявиться вельми корисною і для діагностики хвороб серцево-судинної системи, а також для виявлення вроджених вад серця у новонароджених.

"Кількість врятованих телемедиками пацієнтів вже налічують десятки тисяч", - зазначають "Факты и комментарии".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram