ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві зупинився циганський табір

Усього в таборі близько 50 циган.

У Києві зупинився циганський табір
архивное фото

У Києві на лівому березі, біля вул. Березняківської, просто під залізничним полотном, зупинився великий табір циган.

Цигани мешкають у цілковитих злиднях, антисанітарії, їжу готують на багатті, а воду беруть на найближчій автомийці, пише газета "Сегодня".

Табір із 70 людей перекочував до столиці два місяці тому із Закарпаття, і зараз мешкає в халупах біля звалища.

За інформацією видання, цигани мешкають у "будинках", зібраних зі старих матраців і ковдр, знайдених на звалищах.

"Воду беремо на автомийці. Там хороші, добрі люди, і вони нам допомагають. Ми не миємося практично, оскільки ніде. Варимо все на багатті. Купуємо супові набори. На щось більше грошей немає", - розповідає одна із циганок. У неї п'ятеро дітей. Загалом у таборі близько 50 циган. Більш ніж половина - малюки. "Нас було 70, але частина виїхала в пошуках кращого життя", - каже вона.

Цигани розповіли, що заробляють збором металобрухту і макулатури.

"Металобрухт і макулатуру здаємо. Це наше єдине джерело доходу. Раніше я працював на будівництвах - шпаклював, дахи викладав. Але мене "кинули", грошей не заплатили, лише на дорогу додому дали. А на металі не обдурять", - каже Микола.

Один циган заробляє в місяць 200-300 грн. "Діти ніколи не їли морозива. Нам ніхто не допомагає, ми нікому не потрібні, на жаль. Ми беззахисні", - розповідає Людмила.

Хоча цей табір і не схожий на те, що ми звикли бачити у фільмах, тут є старійшина.

"Це старий, який вирішує, кому більше потрібно їсти, а хто може поголодувати", - говорять цигани.

Вони розвіюють міф про те, що приїхали на Євро-2012 підзаробити, а опісля демонструють свою непоінформованість про ситуацію в країні.

"Ми не жебракуємо. Бабусі наші, циганки старі, можуть, але ми - ні. А на час Євро ми підемо. Тому що фани, коли їхня команда програє, почнуть бити машини, вбивати людей. І нас також уб'ють, тому ми боїмося і поїдемо..." - кажуть цигани.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram