ГоловнаСуспільствоЖиття

Межі київських парків хочуть закріпити в Генплані

Також запропоновано повернути виокремлені з міста території.

Межі київських парків хочуть закріпити в Генплані
Фото: Татьяна Медведева

Директор інституту "Київпроект-5" акціонерного товариства "Київпроект" Наталія Родичкіна вважає, що міський референдум, рішення якого мають пряму дію, може відродити систему розвитку зелених насаджень Києва.

"Звичайно, це можливо. Але потрібно розробити ще й програму послідовної реалізації планів міста. Треба її поєднати з фінансуванням, треба давати замовлення тільки фахівцям, відновити методику затвердження проектної документації та грамотної реалізації проекту відповідно до документації. Ось тоді місто підніметься на столичний рівень, на рівень європейської столиці", - говорить Наталія Родичкіна.

На думку директора інституту, щоб припинити знищення парків і скверів, виокремлення з великих парків територій під приватну забудову, необхідно, по-перше, генеральним планом затвердити межі великих парків, межі лісопарків із чітким формулюванням "без дозволу вичленування будь-яких територій". За змогою потрібно повернути вже виокремлені території в межі парків, особливо національних пам'яток: Маріїнського, Хрещатого парку, Міського саду, Володимирської гірки та низки інших.

По-друге, Наталія Родичкіна переконана: щоб відродити і зберегти зелені зони, треба повернути у володіння "Київзеленбуду" території розсадників і теплиць. "У кожному районі були величезні зеленбудівські території, які вирощували посадковий матеріал для міста. Тепер вони пішли під забудову, сировину закуповують за кордоном", - говорить Родичкіна.

І, нарешті, по-третє - щоб наші парки та сквери були в доброму стані, потрібно реконструювати їх, каже архітектор. Потреба вже давно назріла, багато років ніхто не робив цього. "Зеленбуд" повинен будувати за проектами, які розробляють професіонали. Раніше цн робила спеціалізована майстерня "Київпроекту". Треба відродити методику взаємовідносин між містом як замовником і "Київпроектом" як виконавцем. Зараз цю методику порушено, проекти розробляють дендрологи "Зеленбуду". "Я з великою повагою ставлюся до цієї професії, але завдання дендрологів - стежити за тим, щоб рослини приживалися в наших парках, а правильно оформити парк можуть лише архітектори".

Нагадаємо, голова Київміськадміністрації Олександр Попов ініціював проведення референдуму з ключових питань Генерального плану Києва. На думку голови міста, було б неправильно ухвалити Генеральний план Києва на рівні чиновників, міських депутатів. "Це саме той документ, який повинні схвалити самі кияни. Щоб запобігти злочинним діям окремих представників влади й уберегти майно київської громади на багато років уперед, Генеральний план столиці спочатку потрібно обов'язково обговорити на рівні районів, а також мікрорайонів і затвердити на загальнокиївському референдумі", - сказав Олександр Попов.

Ініціативна група, до складу якої увійшов і сам голова міста, сформувала перелік питань, які запропоновано винести на референдум. Зокрема, в "транспортній частині" киянам запропонують підтримати будівництво нових транспортних переходів через Дніпро, автодорожніх тунелів, багаторівневих транспортних розв'язок, будівництво комплексу автопаркінгів, запобігання паркуванню автомобілів на дорогах і тротуарах, пріоритетний розвиток мережі метро та інших видів міського комунального транспорту і т. д.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram