ГоловнаСуспільствоЖиття

Головним порушником прав дітей є держава, - експерт

Що і якою мірою забезпечує держава Україна своїм дітям?

Головним порушником прав дітей є держава, - експерт
Фото: Макс Левин

"Говорячи про перспективи ювенальної юстиції в Україні, особливо в тій її частині, яка стосується захисту прав неповнолітніх, ми потрапляємо в зону цікавого парадоксу", - заявила експерт Інституту Горшеніна Марина Ткаченко під час прес-конференції на тему: "Якою бути ювенальній юстиції в Україні?" в прес-центрі ІА "Главком".

"Права дітей закріплені документом "Конвенції про права дітей", ухваленим на асамблеї ООН 1989 року (Україна підписала Конвенцію 1991 року, - ред.). У Конвенції 54 статті, що описують права дітей, і приблизно половина з них починається так: "Держави-учасниці зобов'язуються" або "Держави-учасниці забезпечують" або "Держави-учасниці поважають"... За дотримання великого переліку прав дитини відповідальна держава. Що і якою мірою забезпечує держава Україна своїм дітям? Право на якісну освіту? На всебічний розвиток? На охорону здоров'я? Чи може Україна лікувати тяжкохворих дітей, замість того, щоб відправляти їх за кордон за рахунок батьків і благодійних фондів? Чи є в Україні дитяча література, дитячий кінематограф, дитяче телебачення? Виходить, що, впроваджуючи державний інститут ювенальної юстиції, держава України має сама себе висікти як унтер-офіцерська вдова, оскільки головним порушником прав дітей є саме вона. І вже потім - недбайливі батьки, зловмисні експлуататори дитячої праці, всілякі кримінальні елементи", - вважає Марина Ткаченко.

На її думку, занепокоєння громадськості щодо теми ювенальної юстиції виправдано.

"Чому навколо теми ювенальної юстиції стільки міфів і страшилок? Та тому що держава відкриває для себе можливість втручатися в права будь-якої сім'ї. Залазити до неї в холодильник, в кишеню, в шафу для одягу. Оцінювати за якимись своїми методиками рівень добробуту. Людей у Росії, в Україні - в країнах, де захист прав і свобод людини - це як і раніше тільки теорія, турбує, що ця можливість стрімко перетвориться на лазівку для зловживань, для тиску, корупції, усунення неугодних. Наші люди ніколи не жили в умовах, коли є впевненість, що держава тебе захистить. Навпаки - завжди відчували себе беззахисними перед державною машиною. Питається, чому у випадку з ювенальною юстицією громадяни повинні довіряти державі?",- сказала Марина Ткаченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram