ГоловнаСуспільствоЖиття

Згідно зі стереотипами, українці - грубі та залежні

Інститут Фельдмана досліджував масову свідомість.

Згідно зі стереотипами, українці - грубі та залежні
Фото: Макс Левин

Кожен з українських макро-регіонів має власні стереотипи у ставленні до інших, а образ українця в цілому складається з такого набору якостей - розумний, освічений, працьовитий і заповзятий, але водночас зарозумілий, грубий, залежний і скупий.

Про це під час презентації соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення Інституту прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії (IHRPEX), заявив народний депутат України та засновник IHRPEX Олександр Фельдман.

"Серед найважливіших висновків цього дослідження, я б відзначив такі. Перш за все, за отриманими даними, 57,5% респондентів оцінюють відносини між регіонами як такі, що позбавлені напруженості або як близькі до ідеалу. І лише 12,8% вважають ці відносини напруженими. По-друге, як це не парадоксально, але велика кількість людей в Україні ніколи не були за межами своїх регіонів проживання. 47,3% мешканців Західної України і 45,7% кримчан ніколи не були в інших регіонах України. По-третє, громадянська ідентичність є в сучасній Україні домінуючою. 53,4% жителів України вважають себе, в першу чергу, громадянами України, а потім вже представниками всіляких локальних ідентичностей. Найбільше виражена громадянська ідентичність в Центральній Україні - 62,8%, а найменше виражена в Криму - 34%. При цьому 17% кримчан вважають себе жителями колишнього СРСР (в цілому по Україні цей показник становить 6,5%)", - сказав засновник IHRPEX.

Фельдман також зазначив, що, згідно з даними дослідження, 2/3 мешканців України з різних регіонів нашої країни вважають, що підставами для національної єдності повинні стати підвищення рівня життя, а також відродження промисловості та сільського господарства. Захід, Схід і Крим - одностайні в цьому питанні. При цьому, соціально-економічні підстави національної єдності (рівень життя, відновлення промисловості) помітно переважають над гуманітарними підставами (державна мова, спільна історія).

"Можна довго міркувати про історичні, політичні, ментальні та інші передумови регіонального різноманіття України. Але головне - це наше розуміння того, що Україна - не єдина країна в Європі, де існують міжрегіональні відмінності. Є Італія з відмінностями Півночі та Півдня, є Німеччина з відмінностями на Сході та Заході. В Україні є всі передумови для того, щоб регіоналізм ніколи не перетворився на сепаратизм - неприйняття політичного радикалізму в питаннях ставлення до регіонів, спільні цінності, а також почуття спорідненості та єдності", - резюмував Олександр Фельдман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram