ГоловнаСуспільствоЖиття

Фельдман побачив в Україні кілька "толерантностей"

На думку депутата, в українців - різні цінності.

Фельдман побачив в Україні кілька "толерантностей"
Фото: пресс-служба Александра Фельдмана

В Україні існує декілька спільнот меншин, але при цьому немає інтегрованої більшості. Тому якщо йдеться про Україну, то є сенс говорити радше не про толерантність, а про толерантності.

Таку думку висловив народний депутат України, засновник Інституту прав людини і запобігання екстремізму і ксенофобії (IHRPEX) Олександр Фельдман під час круглого столу "Толерантність в українському суспільстві: проблеми і перспективи розвитку", який проходив за підтримки Фонду Фрідріха Еберта.

За його словами, проблема толерантності в українському, як і в європейському суспільстві, все більше актуалізується, і з часом, якщо не вживати відповідних заходів, буде загострюватися.

З приводу ситуації з толерантністю в Україні Фельдман зазначив, що в країні постали кілька основних соціальних груп. По-перше, в країні проживає доволі численне старше покоління людей, яке виховане на радянських традиціях культивування нейтральності. "Ці люди не толерантні лише до тих, хто не поділяє їхніх цінностей", - зазначив Фельдман.

Окрім того, за його словами, в країні існує доволі великий прошарок молодих людей і людей середнього віку, які орієнтуються на цінності успіху та базові свободи, а не традиції. По-третє, є величезний шар люмпенізованого населення, представники якого стають основною аудиторією радикалів. По-четверте, на рівні державної етнокультурної політики, в дусі загальноєвропейських тенденцій, культивується "питання меншин", але при цьому немає конструювання більшості. "Це головна політична і методологічна проблема", - зазначив засновник IHRPEX.

За словами Фельдмана, проблема толерантності ускладнюється разом з розвитком і дефрагментацією суспільства за різними ознаками - етнонаціональними, культурними, релігійними й іншими. "Головна і фундаментальна проблема толерантності полягає у відсутності інтегрованої більшості за наявності меншин. У Європі та в Україні ми маємо ситуацію спільноти різних меншин, а це вже інша якість соціальної організації. Тому, напевно, в перспективі є сенс говорити радше не про толерантність, а про толерантності", - зазначив Фельдман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram