ГоловнаСуспільствоПодії

МНС зобов'яжуть повідомляти про катастрофи за допомогою СМС

Системи оповіщення про НП вирішили вдосконалити.

МНС зобов'яжуть повідомляти про катастрофи за допомогою СМС

Уряд вирішив запровадити СМС-оповіщення населення про надзвичайні події та катастрофи.

Про це стало відомо з рішення Національної комісії з питань регулювання зв'язку та інформатизації, яке ухвалили минулого четверга.

Кабінет Міністрів розробив зміни до своєї постанови №192 від 1999 року, що визначає порядок організації зв'язку для оповіщення про надзвичайні ситуації.

Згідно із цим документом, надзвичайна ситуація - порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, епіфітотією, великою пожежею, застосуванням засобів ураження, що призвели або можуть призвести до людських і матеріальних витрат.

Уряд повважав, що локальні системи оповіщення, які використовує МНС, потрібно вдосконалити. Зараз до їх складу входять абонентські радіоточки, вуличні гучномовці, електросирени, система централізованого виклику, магнітофони, магнітні стрічки із записаними текстами звернень.

НКРЗІ минулого четверга підтримала ухвалення змін до старої постанови Кабміну зі своїми зауваженнями.

Зокрема, запропоновано визначити для мобільних операторів перехідний період тривалістю в один рік,щоб підготувати мережі до нової "послуги".

"У країні із 17 млн залишилося тільки близько 2 млн радіоточок, чого не досить для повноцінної системи оповіщення. Тому пропонується використовувати мережі операторів мобільного зв'язку", - повідомив "Комментарии" член НКРЗІ Ігор Сиротенко. За його словами, передусім йдеться про використання в системі оповіщення СМС. Оператори повинні будуть розсилати їх на безкоштовних засадах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram