ГоловнаСуспільствоПодії

У Криму масово гинуть дельфіни-азовки

Учені підозрюють отруєння.

У Криму за останні два тижні на берег моря викинуло майже півтори сотні мертвих дельфінів. Переважно це азовки, їх іще називають "морськими свинями". Вчені, які оглядали рештки тварин, кажуть, що зазвичай азовки гинуть у рибальських донних сітях. Але цього разу, як припускають, причиною масової загибелі морських ссавців могли бути і не рибалки.

Першими на сполох забили співробітники Опукського і Карадазького заповідників. Кажуть, загиблих азовок знаходять постійно, але зазвичай це поодинокі випадки.

Майже всі тварини - це азовки - найменші з чорноморських дельфінів. Жертвами риболовецьких сітей вони стають частіше, ніж, наприклад, афаліни і білобочки - через свій ультразвуковий промінь - сонар.

За словами вчених, цього року мертвих дельфінів знаходять від Судака до Керчі. Але найбільше - біля Феодосії.

Клапті риболовецьких сітей у Криму можна знайти вздовж усього узбережжя. Саме в них найчастіше і гинуть дельфіни-азовки. Але дельфінологи кажуть, цього року сліди сітей виявляють лише на одному з п'яти мертвих дельфінів.

Найпевніші ознаки загибелі в сітях - зрізаний хвіст або його відсутність. Але в більшості мертвих тварин таких слідів не виявили. Тому вчені не виключають, що причиною масової смерті азовок могло бути отруєння.

"Дельфіни гинуть часто. Але те, що ми спостерігаємо зараз, - це наймасовіший спалах за останні більш ніж 10 років", - каже дельфінолог Павло Гольдін.

Дельфінологи визначили приблизний час і місце загибелі дельфінів. Це сталося два-три тижні тому в Чорному морі, на південь від Керченського півострова. Біологи сподіваються, що причину їхньої смерті все ж встановлять - для цього в Криму вже створено спеціальну комісію.

Раніше повідомляли, що в Криму з ріки витягнули пораненого дельфіна.

Фото: zn.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram