ГоловнаСуспільствоЖиття

Вертолітний майданчик Януковича може розвалитися, - Бригінець

Аварія може статися будь-якої миті.

Вертолітний майданчик Януковича може розвалитися, - Бригінець
Фото: mycityua.com

Президентський вертолітний майданчик на Парковій дорозі може зруйнуватися через зсуви.

Про це повідомляє голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригінець.

За словами депутата, який нині очолює тимчасову контрольну комісію Київради з вивчення ситуації, що склалася навколо забудови Паркової алеї та Дніпровських схилів у Києві, про таку загрозу стало відомо на засіданні зазначеної комісії.

Зокрема, присутні на ній експерти - головний геолог-начальник геологічного відділу Публічного акціонерного товариства "Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт" Василь Боковий і старший науковий співробітник Інституту геології НАН України Вадим Рибін - розповіли, що для руйнування об'єкта або суттєвого пошкодження достатньо зсуву опор вертолітного майданчика на 15 см. А оскільки процес сповзання ґрунту схилів є безперервним і не припиниться, незважаючи на застосовані технічні засоби, трагедія може статися будь-якої миті: через 100 років або завтра.

Як зазначили експерти, специфіка структури Дніпровських схилів, які складаються з піску, лісу, глини та ґрунту з підземними річками, не дозволяє будувати на них масивних споруд на відстані 40-50 м від краю.

"Наші чиновники і забудовники, подорожуючи світом, милуються забудованими схилами багатьох гір, заздрять хмарочосам і тунелям, забуваючи, що там ідеться переважно про тверді ґрунти, які пристосовані для будівництва на них важких споруд. А наші "київські гори" мають зовсім іншу природу, і кам'яний пласт під ними на такий глибині, куди не сягнуть жодні палі", - заявив Бригінець.

Депутат розповів, що найближчі тверді породи схилів знаходяться на глибині 350-400 метрів від поверхні, тому жодні палі не врятують споруду від деформації. Незворотної шкоди також завдало обрізання коренів дерев, які тримали схил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram