ГоловнаСуспільствоЖиття

Сьогодні святкують День матері

Це міжнародне свято відзначають у другу неділю травня.

Сьогодні святкують День матері

В Україні та світі сьогодні святкують День матері.

Це міжнародне свято вперше встановлено офіційно Конгресом США 8 травня 1914 року. Після Першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині. В Україні його офіційно відзначають щорічно, починаючи з 2000 року, і другу неділю травня.

Заснувати День матері запропонувала відома американська пацифістка Джулія Ворд Хоув 1872 року. "День матері", за її версією, - день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Проте концепція Хоув не знайшла широкої підтримки ні в США, ні в інших країнах.

1907 року американка Анна Джарвіс із Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір. Вона написала листи до державних установ, законодавчі органи та видатним людям із пропозицією присвятити один день у році вшануванню матерів. 1910-го штат Вірджинія першим визнав День матері офіційним святом. 1914 року президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.

Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни. Крім того, понад 30 країн відзначають таке свято в інші дні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram