ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна впроваджує європейський підхід до цін на ліки, - Богатирьова

Початок програми - 1 червня

Україна впроваджує європейський підхід до цін на ліки, - Богатирьова
Фото: Алена Мельник

Кабінет Міністрів України розпочав впровадження європейського підходу до ціноутворення на лікарські засоби.

Про це повідомила Раїса Богатирьова, віце-прем'єр-міністр - міністр охорони здоров'я.

Першим кроком на шляху до цього стала розробка та затвердження Постанови уряду від 25 квітня 2012 № 340 "Про реалізацію пілотного проекту з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою", який почне діяти 1 червня 2012 року.

"Проблема гіпертонічної хвороби давно вийшла за рамки суто медичної, - зазначила Раїса Богатирьова, виступаючи в четвер на брифінгу в Кабінеті Міністрів України. - Сьогодні весь світ визначає її як соціальну проблему, що впливає на здоров'я суспільства і тривалість життя громадян". Україна, за її словами, не є винятком: рівень поширеності цього захворювання та смертності від нього в нашій країні доволі високий.

2010 року в Україні налічувалося 12,1 млн. громадян, у яких було діагностовано гіпертонічну хворобу. Це становить 32% дорослого населення. Тобто кожен третій чоловік дорослого віку нині страждає на гіпертонію різної форми. І щорічно це захворювання проявляється водного мільйона українців.

"Саме на збільшення тривалості життя, його якості, на зменшення смертності, особливо серед людей працездатного віку, і спрямована ухвалена нещодавно урядом постанова про введення державного регулювання цін на лікарські препарати для лікування осіб із гіпертонічною хворобою", - звернула увагу віце-прем'єр-міністр.

Відповідний пілотний проект реалізовуватимуть у два етапи: перший передбачає продаж лікарських засобів для лікування гіпертонічної хвороби за цінами, що не перевищують рівень порівняльних (референтних) цін, а другий, який почнеться 1 вересня, - впровадження механізму компенсації громадянам вартості ліків від гіпертонічної хвороби (реімбурсації ) за рахунок державного та місцевих бюджетів.

"Доступна ціна на ліки сприятиме значному поліпшенню схильності хворих до систематичного, постійного лікування та підвищення його ефективності", - зазначила міністр охорони здоров'я. Згідно з даними медичних досліджень, значна частина хворих гіпертонією - люди працездатного віку, і недуга постійно молодшає. У Кабміні сподіваються, що програма допоможе змінити ситуацію і врятувати життя мільйонів громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram