ГоловнаСуспільствоПодії

Володимирська гірка сповзає до Дніпра

Через "нахабне" будівництво всі схили Києва - зсувонебезпечні.

Володимирська гірка сповзає до Дніпра

Комунальне підприємство "Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт" (СУППР) оприлюднило висновок про необхідність здійснення негайних робіт для порятунку Володимирської гірки і пам'ятника святому Володимиру в Києві.

Про це пише видання "Коммерсантъ-Украина".

Згідно з документом, фахівці СУППР рекомендують для збереження стійкості схилу негайно звести підпірну стіну, організувати поверхневі стоки, ліквідувати провали в рельєфі, в яких зібралася вода. До того ж необхідно ліквідувати тріщини в асфальті і прогулянкової стежці, яка веде від пам'ятника до Володимирського спуску.

Слід зазначити, що перед цим голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов заявляв, що ситуація з пам'ятником не критична. "Є деякі проблеми зі зміцненням цієї гори - це так. Але ця проблема, наскільки я пам'ятаю, виявлена ще років п'ять тому. Вона не катастрофічна зараз щодо пам'ятника. Безумовно, ці роботи потрібно виконати. Але не цього року", - запевняв Попов.

За оцінками експертів, на впорядкування всього комплексу Володимирської гірки необхідно близько 10 млн грн. При цьому в київському бюджеті 2012 року на охорону всіх пам'яток культури передбачено лише 2 млн грн.

Під загрозою сповзання і подальшого руйнування не тільки Володимирська гірка. За словами старшого наукового співробітника відділу інженерної геології Інституту геологічних наук НАН України Вадима Рибіна, усі схили Києва - зсувонебезпечні, тому всі історичні пам'ятки на них повинні перебувати під особливим контролем. "Проблема зводиться до нестачі фінансування СУППР і нахабного будівництва в Києві. Усяка забудова посилює ці процеси, спрямовуючи все більшу кількість води на територію схилів. Наприклад, у Києво-Печерській лаврі через зсув уже повністю зруйновано пороховий льох, який був пам'яткою XVIII століття", - повідомив Рибін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram