ГоловнаСуспільствоОсвіта

Сфера освіти - лідер за рівнем корумпованості в Україні

Міністерство юстиції оприлюднило звіт про результати проведення заходів із запобігання і протидії корупції 2011 року.

Сфера освіти - лідер за рівнем корумпованості в Україні

Освіта - один із лідерів за рівнем корумпованості.

Результати дослідження громадської думки підтверджують той факт, що сприйняття поширеності

корупції в Україні має дуже високі показники. Незначне скорочення корумпованості 2011 року порівняно з 2009 роком зафіксовано серед керівництва та викладачів вищих навчальних закладів (із 49% до 47,1%), проте в Міністерстві юстиції зазначили, що громадяни при цьому вважають, що корупція зросла серед керівників і учителів шкіл.

Дослідження, які в Україні проводили останніми роками, свідчать, що корупцію у сфері освіти визнано однією з найбільш поширених, зокрема, зважаючи на те, що в цій сфері представлено інтереси значної частини населення.

Визначити ступінь реального поширення всіх видів корупційних практик у цій сфері доволі складно, оскільки здебільшого вони є латентними видами: їхня "вартість" не визначається, а самих їх пересічні громадяни не сприймають як корупцію. Це, зокрема, використання знайомств, обмін послугами й інше.

Доволі неоднозначною за своїм змістом і наслідками є благодійна допомога, з наданням якої постійно стикаються в навчальних закладах, особливо в середній освіті, де вона часто набуває ознак "квазікорупційних" платежів.

Співвідношення середніх офіційних і неофіційних витрат у різних установах виглядає так: у дитячих садах - в середньому 1000 грн і 600 грн на рік, у школах - 1500 грн і 1260 грн, у ВНЗ - 6000 грн і 1500 грн.

2011 році також провели соціологічне дослідження у вишах, підсумки якого дозволяють констатувати, що досвід безпосереднього зіткнення з корупцією у ВНЗ мають загалом 33,2% опитаних, не мають 37,7%, решта (29,1%) зазначили,

що чули про це від людей, які стикалися із цим особисто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram