ГоловнаСуспільствоЖиття

Ляпіна: Заборони на куріння не діють

Лише заборонами на куріння навряд вдасться домогтися якогось результату.

Ляпіна: Заборони на куріння не діють
Фото: Макс Левин

Про це заявила народний депутат від НУ-НС Ксенія Ляпіна.

"Безумовно, потрібно вживати якихось заходів, щоби зменшити негативний уплив тютюну, особливо на людей, які не курять, - переконана депутат. - Але хочу нагадати: парламент уже ухвалював рішення, що не менш ніж 50% площі ресторанів і барів має бути відведено для некурців; що в залах повинні бути витяжки. На жаль, у реальному житті ці кроки було реалізовано не скрізь. Інше питання до нового законопроекту: заборонити можна що завгодно, але як реалізувати це на практиці?"

Замість уведення тотальних заборон К. Ляпіна запропонувала до другого читання гучного законопроекту посилити відповідальність за курінння в невідповідних місцях. «Причому штрафувати потрібно не стільки тих, хто курить, скільки тих, хто "не вживає заходів для усунення порушення, - каже нардеп. - Потрібно або чітко прописати в Адміністративному кодексі, або нехай міліція зробить це у своїх підзаконних актах, хто має нести відповідальність, і хто, відповідно, повинен платити штраф у разі порушення".

На думку К. Ляпіної, в ресторанах відповідальність за недотримання заборон про куріння повинні нести працівники, які безпосередньо перебувають у приміщенні, - офіціанти й охорона. «Інакше заборони назавжди залишаться лише декларацією. І щоразу якісь громадські організації звітуватимуть перед західними фондами, що, мовляв, вони провели колосальну роботу та внесли чергову поправку в закон. Однак зупинки громадського транспорту як були, так і будуть завалені недопалками. Перед тим, як вводити якісь нові правила, потрібно спочатку зробити все, щоби проконтролювати на практиці ті обмеження, які вже існують", - підсумовує депутат.

У більшості країн Євросоюзу у великих ресторанах діють окремі зали для курців і некурців. Але якщо клієнт курить у забороненому місці, заклад можуть оштрафувати - від 135 євро в Хорватії до 10000 євро в Греції. Щоправда, і хорвати, і греки свої заборони на куріння в ресторанах уже пом'якшують. Так, Греція 2011 року скасувала повну заборону, адже через неї місцеві заклади громадського харчування втратили близько третини клієнтів. Уряд Хорватії також планує пом'якшити заборону, дозволивши, за прикладом Австрії, власникам ресторанів самим вибирати: дозволити куріння, заборонити або зробити різні зали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram