ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні дозволять приватизовувати озера

Українські озера хочуть дозволити передавати у приватну власність.

В Україні дозволять приватизовувати озера
Фото: photoukraine.com

Міністерство екології та природних ресурсів розробило законопроект зі змінами до Водного кодексу, якими пропонують прописати в ньому можливість володіти на правах приватної власності водою озер і ставків.

Зокрема, в документі виписано нову редакцію 6-ї статті Водного кодексу. Згідно з чинним Водним кодексом, водні об'єкти можна надавати виключно в користування. Але згідно із

Земельним кодексом, місцеві ради або органи виконавчої влади мають право безкоштовно віддати фізособі у власність замкнуту водойму площею до 3 га за умови її розташування в межах земельної ділянки, що належить фізособі, на правах приватної власності. Водночас дозволена приватна власність на землі водного фонду.

Іншими словами, людина може володіти землею під озером або ставком, але саме водне дзеркало, згідно з профільним законодавством, належить українському народові. Тим часом у запропонованій редакції зазначеної статті Водного кодексу прописано норму Земельного, яка дозволяє володіти на правах приватної власності водними об'єктами до 3 га в межах приватної земельної ділянки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram