ГоловнаПраво

МВС підтвердило завершення досудового розслідування щодо підозрюваних у виконанні вбивства Шеремета

Матеріали провадження налічують понад 200 томів, 38 з яких стосуються Антоненка, Дугарь і Кузьменко.

МВС підтвердило завершення досудового розслідування щодо підозрюваних у виконанні вбивства Шеремета
Фото: Макс Требухов

Міністерство внутрішніх справ підтвердило завершення досудового розслідування стосовно підозрюваних у виконанні вбивства Павла Шеремета.

Матеріали провадження налічують понад 200 томів - 38 томів щодо підозрюваних і більш ніж 200 - щодо встановлення інших фігурантів, організаторів і замовників злочину. Про це повідомили в пресслужбі МВС.

У міністерстві додали, що для встановлення виконавців і організаторів опрацювали майже 20 000 годин відеозаписів, на яких зафіксовані події від п'яти днів до двох місяців, було допитано близько 3000 свідків, опрацьовано майже 44 000 абонентських номерів, 15 000 IMEI і 400 моніторингів, у кожному з яких - від 4000 до 200 000 з'єднань абонентів.

Окрім того, згідно із рішеннями суду, провели 180 окремих слідчих дій і призначили 106 комплексних експертиз.

"У результаті під час досудового розслідування зібрано достатньо доказів для оголошення підозри в скоєнні умисного вбивства Павла Шеремета й обрання запобіжних заходів Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь", - ідеться в повідомленні.

Матеріали досудового розслідування щодо підозрюваних виділено в окреме провадження, копії матеріалів підготували для всіх підозрюваних і їхніх адвокатів.

Нагадаємо, 12 грудня 2020 року голова МВС Арсен Аваков заявив про затримання фігурантів справи про вбивство Шеремета. Організатором убивства слідство назвало музиканта Андрія Антоненка, який захоплюється "ультранаціоналістичними ідеями" і культивує "велич арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної приналежності". До свого задуму він нібито залучив жительку Києва, волонтерку і медика Юлію Кузьменко і контрактницю Яну Дугарь, а також кількох невстановлених осіб.

За первинною версією слідства, Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час убивства. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг. За кілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб встановити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року нібито Кузьменко в присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої було використано вибухівку "гексоген" з елементами ураження протипіхотної міни МОН-50 і електродетонатором з дистанційним управлінням.

21 травня стало відомо, що підозрюваним у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрію Антоненку, Юлії Кузьменко та Яні Дугарь змінили підозри. З мотивів злочину прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", змінивши на те, що невстановлені особи діяли з особистих мотивів "створення резонансної події з метою подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" Дугарь, Антоненка і Кузьменко.

Антоненко тепер вказаний не як організатор, а як виконавець за попередньою змовою. Кузьменко нібито заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок. У новій підозрі йдеться, що вони знищили машину Subaru, в якій перебував Шеремет, і за невідомих обставин зберігали невідому вибухівку.

До підозри у виконанні вбивства додали ще дві підозри - в знищенні майна (авто Шеремета) та зберіганні вибухівки.

Після цього від адвокатів підозрюваних стало відомо, що поліція завершила досудове розслідування кримінального провадження. Яні Дугарь змінили запобіжний захід з домашнього арешту на заставу в 168 000 гривень. Суму для застави волонтери зібрали за три години.

Пізніше "Слідство.Інфо" звинуватило поліцію в підтасуванні даних про пересування підозрюваних у вбивстві Шеремета. Вони заявили, що слідчі поліції, які займаються справою про вбивство Павла Шеремета, скоротили маршрут чоловіка і жінки, підклавши вибухівку під авто загиблого. На їхню думку, це було зроблено, щоб версія правоохоронців виглядала переконливіше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram