ГоловнаПраво

Шевченківський суд перевів у закритий режим процес над колишнім "главою ЦВК ДНР" Лягіним

Це дата, коли Термін перебування Романа Лягіна закінчується в середині травня.

Шевченківський суд перевів у закритий режим процес над колишнім "главою ЦВК ДНР" Лягіним
Фото: ВВС

Шевченківський районний суд Києва перевів у закритий режим розгляд провадження стосовно Романа Лягіна,  якого звинувачують в організації незаконного референдуму на Донбасі.

Колегія суддів задовольнила прохання сторони захисту і звинувачення, які послалися на необхідність убезпечити учасників процесу. Справу почали розглядати по суті: оголошують обвинувальний акт, пишуть Грати.

Лягіна звинувачують в участі в терористичній організації, посяганні на територіальну цілісність, а також в державній зраді (частина 1 статті 258-3, частина 2 статті 110 і частина 1 статті 111 Кримінального кодексу України).

Спочатку щодо Лягіна було відкрито два провадження, але 17 квітня суд вирішив об'єднати їх в одне.

Тоді ж адвокат Володимир Єфименко, який представляє інтереси фонду "Ізоляція", просив визнати фонд потерпілою стороною, оскільки Лягін брав участь в організації захоплення будівлі "Ізоляції" в Донецьку. У червні 2014 року це приміщення колишнього заводу ізоляційних матеріалів стало в'язницею. Однак суд не знайшов правових підстав для клопотання: в обвинувальному акті Лягіну не інкримінують захоплення будівлі, а "Ізоляція" не вважалася потерпілою під час досудового розслідування.

Фонд подав апеляцію на рішення суду, а також звернувся з заявою до президента Володимира Зеленського. Главу держави закликають розглянути матеріали, на підставі яких "Ізоляція" "зухвало позбавлена статусу потерпілої сторони". Фонд також вимагає оприлюднити обвинувальний акт прокуратури, "з якого був вилучений епізод захоплення будівель" Ізоляція ", яку з 2019 року було піддано в судовий процес як потерпілу сторону".

"Наш дедлайн - середина травня 2020 року. Це дата, коли закінчується термін перебування Романа Лягіна під вартою і ще одна риса, яка робить поразку України у війні з Росією невідворотною, стираючи різницю між жертвами і їх катами", - заявляють у фонді.

Повідомляється, що справу стосовно Лягіна розглядає нова трійка суддів: Антоніна Кваша, Тетяна Левицька і Євген Сидоров.

На засіданні 17 квітня суд задовольнив відведення головуючої судді Тетяни Овсепян, оскільки  раніше вона брала участь у справі як слідчий суддя. А 2 квітня судді Олена Мєлєшак і Лідія Щебуняєва взяли самовідвід, зіславшись на те, що їхні родичі проживають на непідконтрольній українській владі території, а також у них там є майно.

Колегія суддів і раніше намагалася передати справу в інший суд, засумнівавшись у правильності територіальної підсудності провадження. Однак, Верховний суд повернув справу на розгляд до Шевченківського райсуду Києва.

Нагадаємо, 14 червня 2019 Служба безпеки і Генпрокуратура затримали Лягіна в Києві. Суд заарештував його на 60 днів без права застави.

Вранці 3 вересня Шевченківський райсуд Києва не зміг вчасно розпочати розгляд справи, оскільки захист заявив, що не ознайомився з матеріалами справи. Суд переніс засідання на 1 листопада.

Лягін був главою "ЦВК" на "референдумі" 11 травня 2014, також оголошував ватажка "ДНР" Олександра Захарченка обраним главою "ДНР". З 16 травня по 26 вересня був "міністром праці та соціальної політики ДНР". З 26 вересня 2014 року знову очолив "ЦВК ДНР".

У квітні 2016 року ватажок Захарченко звільнив Лягіна" в зв'язку з діяльністю, несумісною з посадою". Тоді його звинуватили в недбалому ставленні до виконання обов'язків, систематичному порушенні трудової дисципліни і діяльності, "що виходить за рамки покладених на нього функцій, в тому числі з метою особистого збагачення".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram